H. G. Wells's dystopic vision of (trans/post) humanist encounters in the Island of Doctor Moreau and the Time Machine
H.G. Wells'in doktor Moreau Adası ve Zaman Makinesi'ndeki (Trans/post) hümanist karşılaşımlara ilişkin distopik öngörüsü
  1. Tez No: 718101
  2. Yazar: FAHRETTİN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Posthümanizm, transhümanizm, kimlik, bilim, eşiktelik, H.G. Wells, Posthumanism, transhumanism, identity, science, liminality, H. G. Wells
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son iki yüzyılın teknolojik ve bilimsel gelişimi insan hayatında kırılmalara neden olmuş, ki bu insan-merkezcilikten transhümanist, posthümanist, eko-eleştirel ve fütürist yaşam ve varoluş felsefelerine düşünbilimsel bir geçişin habercisi olmuştur. Bu teoriler, türler arasındaki hiyerarşileri ve yapay sınırlarını mahkûm etme ve altüst etme yönünde artan bir eğilim içerisindedir, bunun bir örneği, yaşamdaki ideolojik ve biyolojik ilişkileri Deleuze'ün köksap kavramı aracılığıyla betimleyen Posthümanizm'in Post-antroposentrik ve Ekoeleştirel duruşunda gözlemlenebilir. Eşi görülmemiş bilimsel, politik ve felsefi değişimlere tanık olan bir dünyada insanlık durumunun zorlu tanımları ve bağlantıları, yirminci yüzyılın başında edebiyatı emsalsiz bir şekilde etkileyip şekillendirdi. Bu bağlamda bu tez, Wells'in Doktor Moreau Adası ve Zaman Makinesi'ndeki (Trans/Post)Hümanist karşılaşmalara ilişkin distopik vizyonlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Wells, bilimkurgu ve diğer bilimsel romanslarında insanlığın geleceğini son dönem İngiliz edebiyatının seçkin bir temsilcisi olarak, dönemin endişelerini ve korkularını ele alıp temsil eder ve insan ırkı ve ideolojileri için karmaşık bir gelecek tasavvur etmektedir.
Özet (Çeviri)
The last two centuries' technological and scientific progress have caused ruptures in the life of man, which is a harbinger of a philosophical transition from human-centrism to the transhumanist, posthumanist, eco-critical and futurist philosophies of life and existence. These theories are in a growing tendency of condemning and subverting the hierarchies among species and their artificial boundaries, an example of which can be observed in posthumanism's Post-anthropocentric and Ecocritical stance in describing ideological and biological relationships in life through the Deleuzian concept of rhizome. The challenging definitions of the human condition and its connections in a world that witnessed unprecedented scientific, political and philosophical changes influenced and shaped literature unprecedently at the turn of the twentieth century. In this context, this thesis aims to analyse Wells's dystopic Visions of (Trans/Post)Humanist encounters in The Island of Doctor Moreau and in The Time Machine. Wells envisions the future of humanity in his science fiction and other scientific romances as an eminent representative of the fin de siècle British literature, addressing and representing the concerns and fears of the period and envisioning a complicated future for the human race and its ideologies.