A criticism of capitalism in H.G. Wells's The Time Machine and Aldous Huxley's Brave New World in the light of existentialist philosophy
Varoluşçu felsefe ışığında H.G Wells'in Zaman Makinesi ve Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sında bir kapitalizm eleştirisi
- Tez No: 853303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Kapitalizm, Aldous Huxley, H. G Wells, Cesur Yeni Dünya, Zaman Makinesi, Existentialism, Capitalism, Aldous Huxley, H. G. Wells, Brave New World, The Time Machine
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya ve H.G Wells'in Zaman Makinesi eserlerini kapitalizm bağlamında varoluşçu bir okumayla analiz etmektir. Emek sömürüsü insanlık tarihi boyunca farklı şekillerde gerçekleşmiştir ve kapitalizm bunlardan biridir. Endüstriyelleşmenin yükselmesiyle fabrikalar kapitalizmin kaleleri haline geldi. Bu ekonomik sistemin orada çalışan bireyler için korkunç etkileri oldu. İnsanlık dışı çalışma şartları insanları kaygı, ümitsizlik ve bir anlamsızlık hissine kapılmasına neden oldu. Kierkegaard, Nietzsche, Sartre ve Camus gibi filozoflar varoluşçuluk şemsiyesi altında bu terimlerden bahsetti. Bu felsefi akım 20.yüzyılda öne çıksa da ortaya çıkması 19.yüzyılda olmuştur. 20. Yüzyılın ilk yarısındaki savaşlar, ekonomik ve politik meseleler insanları geleceği dair ümitsiz bıraktı. Bu ümitsizlik felsefe ve edebiyatı da etkiledi. Edebiyatta bilim kurgu türü 20.yüzyılın sorunlarından payına düşeni fazlasıyla aldı. Tüketimcilik ve insanlığın geleceğine dair korkusu ana temalardan bazılarıydı. Distopya, insanlığın geleceğini dair korkuları yansıttığı için popüler bir alt tür oldu. Bu alt türün örneklerinden biri olan H.G Wells'in Zaman Makinesi bir kapitalizm eleştirisidir ve eserinde kapitalizmin sorunlarını ele alır. Onun, kapitalizmin neden olduğu sorunları Viktorya döneminde gözlemleme ve bireyleri nasıl kötü yönde dönüştürdüğünü görme fırsatı olmuştur. Ayrıca Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sı tüketimcilik ve bilimin kötüye kullanımını işler çünkü Huxley bilimin nasıl bir silah olabileceğine şahit olmuştur. Bu iki eser kapitalizmi sert bir şekilde ele almış ve her iki yazar da varoluşsal krizi karakterlerinde etkili bir şekilde tasvir etmişlerdir. Bu tez, varoluşçuluğun unsurlarını Cesur Yeni Dünya ve Zaman Makinesi eserleri üzerinde ele alarak kapitalizmin zararlı etkilerini inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the works of Aldous Huxley's Brave New World and Herbert G. Wells's The Time Machine in the context of capitalism in an existentialist reading. The exploitation of labor throughout human history takes place in various shapes and capitalism was one of the ways of it. With the rise of industrialism, factories became the castles of capitalism. The results of this economic system had disastrous effects on humans working there. The inhumane working conditions led humans to suffer anxiety, despair, and a sense of meaninglessness. Philosophers like Kierkegaard, Nietzsche, Sartre and Camus mentioned these terms under the scope of existentialism. This philosophical thought came into prominence in the twentieth century, though it emerged in the nineteenth century. The wars, economic and political issues in the first half of the twentieth century left humans hopeless about the future. This hopelessness affected literature and philosophy as well. In literature, the science fiction genre received its share of the problems of the twentieth century greatly. Consumerism and the fear for the future of humanity were some major themes. Dystopia became a popular subgenre as it mirrored fears of humans regarding the future. H. G. Wells's The Time Machine, which is one of the examples of this subgenre, is a criticism of capitalism and he portrays the issues of capitalism in his work. He observed the problems caused by capitalism in the factories in the Victorian era and saw how it badly transformed the individuals inside it. Besides, Aldous Huxley's Brave New World handles the issues of consumerism and abuse of science as Huxley witnessed how science can become a weapon. These two works handle the issues of capitalism harshly and both writers depicted the existentialist crisis on the characters in an efficient manner. This thesis will analyze the harmful effects of capitalism by discussing the elements of existentialism in the works Brave New World and The Time Machine.