Yetişkin bireylerde cinsel mit inanışları, cinsel doyum ve somatizasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between sexual myth beliefs, sexual satisfaction and somatization in adults
- Tez No: 718292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, Cinsel Doyum, Cinsel Mit, Somatization, Sexual Satisfaction, Sexual Myth
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada yetişkin bireylerde cinsel mit inanışları, cinsel doyum ve somatizasyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma 18-65 yaş arası 243 kadın, 212 erkek olmak üzere 455 katılımcı ile gerçekleşmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, Cinsel Mit İnanışlarını değerlendirmek için Cinsel Mitler Ölçeği, Cinsel Doyumu değerlendirmek için Kadın- Erkek Formlu Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), Somatizasyonu değerlendirmek için Somatizasyon Ölçeği (SÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 programı ile analiz yapılmıştır. Pearson Korelasyon analizi kullanılarak Somatizasyon Ölçeği, Cinsel Mitler Ölçeği, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeğinin birbirleriyle ilişkisine, Bağımsız Örneklemler T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak Somatizasyon Ölçeği, Cinsel Mitler Ölçeği, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeğinin demografik değişkenlere göre test edilindiğinde anlamlı farklılık gösterip göstermediğine, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılarak yordayıcılığa bakılmıştır. Referans alınacak p değeri 0.05 ve güven aralığı değeri %95'tir. Araştırmanın bulgularından elde edilen bilgiler doğrultusunda somatizasyon arttıkça cinsel mit inanışlarında arttığı bulunmaktadır. Alt boyutları olan toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, yaş ve cinsellik, mastürbasyon, cinsel şiddet, cinsel memnuniyette artmaktadır. Somatizasyon arttıkça kadın cinsel doyumunda arttığı tespit edilmiştir. Alt boyutları olan iletişim, doyum, kaçınma, vajinismus ve anorgazmi de artmaktadır. Somatizasyon arttıkça erkek cinsel doyum artmaktadır. Alt boyutları olan iletişim, kaçınma, dokunma, boşalma ve empotansta artmaktadır. Cinsel mitler arttıkça cinsel doyum azalmaktadır. Alt boyutları olan iletişim, doyum, kaçınma, vajinismus ve anorgazmi azalmaktadır. Somatizasyon düzeyi, cinsel mit ve kadın ve erkek cinsel doyum ile eğitim durumu kıyaslandığında lise mezunu katılımcıların, üniversite/yüksek lisans/ doktora yapan katılımcılara göre daha fazla puan aldığı saptanmıştır. Somatizasyon düzeyi ve cinsel mit inanışları medeni durum kıyaslandığında, eşi ölmüş/ boşanmış olan katılımcıların bekar katılımcılara göre daha fazla puan aldığı saptanmıştır. Kadın ve erkek cinsel doyumu medeni durum ile kıyaslandığında, eşi ölmüş/ boşanmış olan katılımcıların bekar katılımcılara göre daha az cinsel doyum duydukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between sexual myth beliefs, sexual satisfaction and somatization in adults was investigated. The research was carried out with 455 participants, 243 women and 212 men, between the ages of 18-65.Sociodemographic Information Form was used to determine the demographic characteristics of the participants, the Sexual Myths Scale to evaluate the Sexual Myth Beliefs, the Female-Male Formed Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS) to evaluate the Sexual Satisfaction, and the Somatization Scale (SS) to evaluate the somatization. Analysis of the data was done with SPSS 25 program. Pearson Correlation analysis using the Somatization Scale, Sexual Myths Scale, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale to correlate with each other, Independent Samples T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) using the Somatization Scale, Sexual Myths Scale, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale when tested by demographic variables. Prediction was checked using Multiple Linear Regression Analysis to see if there was a significant difference. The p value to be referenced is 0.05 and the confidence interval value is 95%. In line with the information obtained from the findings of the research, it is found that as somatization increases, sexual myth beliefs increase. Sub-dimensions such as gender, sexual orientation, age and sexuality, masturbation, sexual violence and sexual satisfaction increase. It was found that as somatization increased, female sexual satisfaction increased. Sub-dimensions of communication, satisfaction, avoidance, vaginismus and anorgasmia also increase. As somatization increases, male sexual satisfaction increases. It increases in sub-dimensions of communication, avoidance, touching, ejaculation and impotence. As sexual myths increase, sexual satisfaction decreases. Sub-dimensions of communication, satisfaction, avoidance, vaginismus and anorgasmia decrease. When the level of somatization, sexual myth, sexual satisfaction of women and men and education level were compared, it was determined that the high school graduates scored higher than the university/master's/doctoral students. When the level of somatization and sexual myth beliefs and marital status were compared, it was determined that the widowed/divorced participants scored higher than the single participants. When female and male sexual satisfaction was compared with marital status, it was determined that the participants with a widow/divorce had less sexual satisfaction than the single participants.