Çukurova bölgesinde görülen primer konjenital glokomlu olguların moleküler genetik analizi
Molecular genetic analysis of cases with primary congenital glaucoma in Cukurova region
- Tez No: 718368
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: CYP1B1, Genetik Analiz, MYOC, Primer Konjenital Gloko, CYP1B1, Genetic Analysis, MYOC, Primary Congenital Glaucoma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çukurova bölgesinde görülen PKG hastalığının genetik temelinin araştırılması, saptanan gen mutasyonları ile hastalığın klinik bulguları ve ciddiyeti arasındaki ilişkinin ortaya konulması. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2005 ile 2021 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim dalında primer konjenital glokom tanısı ile takip edilen 26 hastanın 42 gözü dahil edildi. Genetik analiz için alınan venöz kan örnekleri etilendiamintetraasetik asit içeren tüplere alınarak Çukurova Üniversitesi Adana Genetik Hastalıklar Tanı ve Tedavi Merkezi ve Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde analiz edildi. Alınan kan örneklerinde CYP1B1, MYOC gen mutasyonları araştırıldı. Mutasyon tespit edilen hastaların ebeveynlerinden de kan örnekleri alınarak genetik analiz yapıldı. Bulgular: Hastaların 12'sinde (% 46,2) (20 göz) CYP1B1 gen mutasyon varlığı tespit edildi (Grup 1). Bu hastalardan ikisinde CYP1B1 ve MYOC gen mutasyonu kombinasyonu saptandı. 14 (% 53,8) hastada (22 göz) mutasyon görülmedi (Grup 2). İki grup arasında demografik verilerde farklılık yoktu ( p:> 0,05 ). Mutasyonun olduğu Grup 1 olgularında yatay kornea çapı daha yüksek seyretti (p: 0,006). Aynı zamanda buftalmus görülme oranı da daha fazla idi (p: 0,057). Mutasyon olan olgularda en sık rastlanılan patojenik varyant c.1405C>T (p.R469W) (n: 5, 9 göz) mevcuttu ve diğer mutasyonlara göre prognoz kötü seyretti (p: 0,014). İkinci en sık görülen varyant ise c.3987G>A (p.G61E) (n:3, 4 göz) idi, tedavi ile prognozları iyiydi. Mutasyonu olan hastaların ebeveyn analizlerinde ise anne ve babada heterozigot taşıyıcı oldukları tespit edildi. Ebeveynlerde glokom görülmedi. Sonuç: Bu çalışmada primer konjenital glokom olgularında sık rastlanılan genetik mutasyonların hastalığın klinik şiddeti ile ilişkili olduğu gözlemlendi. Genetik araştırma bu hastalarda klinik prognoz açısından yol gösterici olabilir. Bunun yanında ailelere verilecek genetik danışmanlık hizmetleri ile hastalığın görülme oranları azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the genetic basis of PCG in Cukurova region, revealing the relationship between the detected gene mutations and the clinical findings and severity of the disease. Materials and Methods: 42 eyes of 26 patients who were followed up with the diagnosis of primary congenital glaucoma in Cukurova University Department of Ophtalmology between 2005 and 2021 were included in the study. Venous blood samples taken for genetic analysis were taken into tubes containing ethylenediaminetetra acetic acid and analyzed in ukurova University Adana Genetic Diseases Diagnosis and Treatment Center and Medical Genetics Department. CYP1B1, MYOC gene mutations were investigated in blood samples. Genetic analysis was performed by taking blood samples from the parents of the patients with mutations. Results: The presence of CYP1B1 gene mutation was detected in 12 (46.2 %) (20 eyes) patients (Group 1). Two of these patients had a combination of CYP1B1 and MYOC gene mutations. No mutation was observes in 14 (53.8 %) patients (22 eyes) (Group 2). There was no difference in demographic data between the two groups (p:> 0,05). Horizontal corneal diamater was higher in Group 1 cases with mutation (p: 0,006). At the same time, the incidence of buphtalmus was higher (p: 0,057). The most common pathogenic variant c.1405C>T (p.R469W) (n: 5, 9 eyes) was present in cases with mutations and the prognosis was poor compared to other mutations (p: 0,014). The second most common variant was c.3987G>A (p.G61E) (n:3, 4 eyes), with good prognosis with treatment. Conclusion: In this study, it was observed that genetic mutations, which are common in primary congenital glaucoma cases, are associated with the clinical severity of the disease. Gecetic research can be a guide in terms of clinical prognosis in these patients. In addition, genetic counseling services to families can reduce the incidence of the disease.