Türkiye'de İslamcılığın kökenleri: Prof. Dr. Necmettin Erbakan fikriyatı
Roots Of Islamism in Turkey: Prof. Dr. Necmettin Erbakan's ideology
  1. Tez No: 718537
  2. Yazar: MUHİDDİN SADIK TUNCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİHAN LİMONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Türkiye'de İslamcılık, İdeoloji, Necmettin Erbakan, Islamism, Islamism in Turkey, Ideology, Necmettin Erbakan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Necmettin Erbakan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin içerisine tüm engellemelere rağmen siyasal İslam'ın gerek siyasi gerekse sosyal yaşantısı ile tüm yaşamına sığdıran ve bu özelliğiyle Türk siyaset alanına farklı bir bakış açısı katan nadide insanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Milli ve İslami kimliği hep ön planda olduğundan kısa sürede kendisine yakın bir kitle ve taraftar bulabilmiştir. Hali hazırda nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde muhafazakâr kitlenin toparlanma ve bir çatı altında birleşmesi ve kitlesel bir hareket olabilmesi onun işini kolaylaştırmıştır. Siyasi yaşamına bağımsız milletvekili olarak başlayıp çok geçmeden Türk siyasi tarihine damga vuracak bir hareketin lideri olarak yaşamını sürdürdüğünü görmekteyiz. Çeşitli isimlerde siyasi partiler kurmuş ve gerek çoğunluğu kendisi elde ederek hükümet kurmuş gerekse koalisyon ortağı olarak devlet yönetiminde yer almıştır. Çalkantılı bir siyasi geçmişe sahip olan Erbakan aynı zamanda akademik bir kimliğe sahip olup siyasi yaşamı dışındaki başarıları ve yöneticiliği ile de bilinmektedir. Genç denebilecek yaşlarda akademik başarılara imza atarak hem yurt içinde hem de yurt dışında ülkemizi temsil ettiğini görmekteyiz. Sivil toplum kuruluşlarında görev alan ve bizzat yöneticiliğini yaparak adından söz edilen bir yönetim sergilediğini görmekteyiz. Tüm siyasi çalkantılara rağmen Türk siyasetinden ayrılmayan Erbakan'ın mücadeleci azmiyle siyasi bir ekol haline gelmiştir. Kendisinden sonrada bu ekolün devam ettiğini günümüz siyasetinde de görmekteyiz. Siyasi hayatının ve Türk siyasetinin günümüzde dahi konuşulan ve akademik araştırmalara konu olan 28 Şubat Post Modern darbesi Milli Görüş Hareketine gönül vermiş tüm kesimleri etkilediği gibi ülke gündemini ve siyasetine de yön vermiştir. Çok az siyasetçinin maruz kaldığı bir siyasi geçmişe sahip olan Erbakan, genellikle bu sıkıntıları İslami kimliği, milliyetçi siyaseti ve dini cemaat, tarikatlar ve dini hassasiyeti olanlara karşı verdiği mücadele ile kamuoyunda kendisine sıkça yer bulmuştur. Gerek destekçileri gerekse muhalifleri tarafından takdir ve teveccüh bulabilen ender siyasilerden olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Despite all the resistance in the Republic of Turkey by managing to put political Islam in both political and social life, Necmettin Erbakan emerged as one of the rare people that add a different perspective to the Turkish political field. Erbakan, who has always been in the forefront of his national and Islamic identity, found a mass of supporters in a short time. Already the existent Muslim-majority Republic of Turkey with conservative leanings made Erbakan's work relatively easy. He began his political life as an independent deputy and soon found himself as a leader of a movement that would leave a huge mark on Turkish political history. He established political parties of various names and took part in government administration as a coalition partner and established a government by leading it. Erbakan, who had a turbulent political background, is also known for his academic identity and his successes and managerial positions. We see that he represented Turkey abroad by academic successes at a young age. He has taken managerial positions in civil society organizations. Despite all the political turmoil, Erbakan, who we see not separated from Turkish politics, has become a political“school”with his struggle. After that, we see that this school continues in today's politics. The post-modern coup of the political life and Turkish politics, which is still the subject of academic research today and the subject of academic research on February 28, has influenced the national agenda and its politics as well as influencing all segments who have devoted themselves to the National Vision Movement. Erbakan, who has a political history that few politicians have been exposed to, has found himself frequently in the public opinion with his struggles for Islamic identity, nationalist politics and the rights of religious communities and sects. It is possible to say that he is one of the few politicians who is appreciated by both his supporters and his opponents.