Koroner arter baypas greftleme ameliyatına ek olarak koroner endarterektomi yapılan hastaların ameliyat sonrası erken dönem sonuçları; 183 hasta analizi
- Tez No: 718538
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDEM TOKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Koroner arter baypas greftleme, Koroner endarterektomi, Coronary artery disease, Coronary artery bypass grafting, Coronary endarterectomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığının (KAH) tedavisinde koroner arter baypas greftleme (KABG) operasyonu en önemli tedavi yöntemlerinden biri olarak önemini korumaktadır. Bu cerrahinin asıl amacı komplet revaskülarizasyonu sağlamaktır. Diffüz veya yaygın koroner arter hastalığı olanlarda KABG operasyonu tam revaskülarizasyonu sağlamakta yetersiz kalabilir. Bu durumda koroner endarterektomi (KE) bir tedavi seçeneği olabilir. Çalışmamızdaki amacımız koroner arter baypas greftleme ameliyatına ek olarak koroner endarterektomi uygulanan hastaların postoperatif erken dönem mortalite ve morbidite sonuçları ve koroner endarterektomi işleminin bu sonuçlara etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Koşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde 01.01.2017 ile 31.12.2021 tarihleri arasında koroner arter baypas greftleme ameliyatına ek olarak koroner endarterektomi yapılmış olan 183 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamıza izole KABG hastaları dahil edilmiş olup, beraberinde ek bir prosedür uygulanan hastalar, redo cerrahiler çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiş olup, hastane veri tabanı, arşiv kayıtları ve hasta dosyaları incelenmiştir. Hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışma; yaşları 30 ile 85 arasında değişmekte olan, 139'u (%76) erkek ve 44'ü (%24) kadın olmak üzere toplam 183 olgu ile yapılmıştır. Yaş ortalaması 59.96±9.33 yıldır. Aynı dönemde toplam 4663 izole KABG ameliyatı yapılmıştır. Bu dönem için hastanemizde KE yapılma oranı %3,92 şeklindedir. Toplam 205 koroner endarterektomi işlemi yapılmıştır. En çok LAD'ye uygulanmıştır (%56.8). RCA %27,3, CX %18,6, D %9,3 oranında yapılmış olup, %88,5 (n=162) hastaya tekli, %10,9 (n=20) hastaya ikili, %0,54 (n=1) hastaya üçlü endarterektomi uygulanmıştır. 9 hastada LAD-CX, 8 hastada LAD-RCA, 1 hastada LAD-D, 1 hastada RCA-CX, 1 hastada D-CX, 1 hastada LAD-D-CX damarlarına KE yapılmıştır. Olguların %13.1'inde erken dönem postoperatif Mİ, %8.7'sinde erken mortalite görülmüştür. Sonuç: Diffüz koroner arter hastalığı olan olgularda tam revaskülarizasyonu sağlamak amacıyla koroner endarterektomi efektif bir yöntem olup, yaygın hastalıklı koroner arterde anastomoz için uygun alanın bulunmadığı durumlarda uygulanması gereken bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Aim: Coronary artery bypass grafting (CABG) operation maintains its importance as one of the most important treatment methods in the treatment of coronary artery disease (CAD). The main purpose of this surgery is to provide complete revascularization. CABG operation may be insufficient to provide complete revascularization in patients with diffuse coronary artery disease. In this case, coronary endarterectomy (CE) may be a treatment option. Our aim in our study is to investigate the postoperative early mortality and morbidity outcomes of patients who underwent coronary endarterectomy in addition to coronary artery bypass grafting and the effect of coronary endarterectomy on these results. Materials and Methods: Our study included 183 patients who underwent coronary endarterectomy in addition to coronary artery bypass grafting surgery between 01.01.2017 and 31.12.2021 at the Health Sciences University Kosuyolu High Specialization Health Application and Research Center Cardiovascular Surgery Clinic. Patients with isolated CABG were included in our study and patients who underwent an additional procedure and redo surgeries were excluded from the study. The data of the patients were analyzed retrospectively, hospital database, archive records and patient files were examined. Preoperative, intraoperative and postoperative data of the patients were examined. Results: The study was conducted with a total of 183 subjects, 139 (76%) male and 44 (24%) female, whose ages ranged from 30 to 85. The mean age is 59.96±9.33 years. In the same period, a total of 4663 isolated CABG surgeries were performed. For this period, the rate of CE in our hospital is 3.92%. A total of 205 coronary endarterectomy procedures were performed. It was mostly applied to LAD (56.8%). RCA was 27.3%, CX 18.6%, D 9.3%, 88.5% (n=162) patients were single, 10.9% (n=20) patients were double, 0.54% ( n=1) patient underwent triple endarterectomy. LAD-CX in 9 patients, LAD-RCA in 8 patients, LAD-D in 1 patient, RCA-CX in 1 patient, D-CX in 1 patient, LAD-D-CX in 1 patient were performed. Early postoperative MI was observed in 13.1% of the cases, and early mortality was observed in 8.7%. Conclusion: Coronary endarterectomy is an effective method to provide complete revascularization in patients with diffuse coronary artery disease, and it is a technique that should be applied in cases where there is no suitable area for anastomosis in the extensively diseased coronary artery.