Çocuk endokrin polikliniğinden takipli prematür telarş ve santral puberte prekoks olgularının antropometrik, laboratuvar ve klinik bulgularının geriye yönelik incelenmesi
Review of anthropometric, laboratory and clinical findings of premature thelarche and central puberte precocious case followed from the pediatric endocrine polyclinic
  1. Tez No: 718653
  2. Yazar: FATMANUR AYERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral Puberte Prekoks, Prematür Telarş, Gonadotropin Releasing Hormon Analog Tedavisi, Vücut Kitle İndeksi, Central puberty precocious, premature telarche, gonadotropin releasing hormone analogue treatment, body mass index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş – Amaç: Puberte prekoks bulgularıyla polikliniğe başvuran hastaların sayısının yıllar içinde arttığı bilinmektedir. Erken pubertenin normal varyantları ve puberte prekoks ayırıcı tanısını yapmak daha da önemli hale gelmiştir. Bu ayrım klinik, laboratuvar ve görüntüleme değerlendirmeleriyle yapılmaktadır. Santral puberte prekoks tanılı hastalar gonadotropin releasing hormon analog tedavisi alırken, prematür telarş tanılı hastalar klinik takibe alınmaktadır. Literatürde gonadotropin releasing hormon analog tedavisinin etkinliği ile ilgili çeşitli çalışmalar vardır. Ancak tedavinin 1. yıl etkisini gösteren çalışmalar daha kısıtlıdır. Bu çalışmada prematür telarş ve santral puberte prekoks olgularının antropometrik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin farkları ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu farkın belirlenmesi medikal tedavi alması gereken hasta grubunu belirlemek için oldukça önemlidir. Ayrıca 1 yıl GnRHa tedavisi alan SPP tanılı hastaları, ilk tedavi başlama zamanına göre antropometrik, klinik ve laboratuvar özellikleriyle irdelenerek tedavi etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç – Yöntem: Çocuk Endokrin polikliniğine 2016-2021 tarihleri arasında, 8 yaşından önce meme büyümesi şikayetiyle başvuran, PT ve idiyopatik SPP tanısı alan kız hastalar çalışmaya alındı ve hastane bilgisayar sisteminden veriler retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya alınan toplamda 104 kız hasta dahil edildi. Prematür telarş tanılı 49`u (% 47.1) kız hasta grup 1'i, SPP tanılı 55 (% 52.9) kız hasta grup 2'yi ve SPP tanısı konmuş olup tanı zamanı ve 1. yıl başvurusu olan 23 kız hasta grup 3'ü oluşturmaktadır. Tetkikleri tamamlanmamış ve ek hastalığı olan hastalar çalışmaya alınmadı. Prematür telarş grubunda 2-8 yaş arası hastalar dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda SPP olgularının ortalama tartı SDS ve VKİ SDS değerlerinin PT grubundan anlamlı derecede yüksek bulundu (p:0.000; p0.05). Sonuç: Bu çalışmada GnRHa tedavisinin, tedavinin 1. yılında kemik yaşı ilerlemesini, over ve uterus gelişimini durduğu, VKİ SDS üzerinde artırıcı bir etkide bulunmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: It is known that the number of patients applying to outpatient clinics with puberty precocious findings increases as the years go by. It is highly important to distinguish the normal variants of early puberty and puberty precocious. This identification can be made by evaluation of clinical, laboratory and imaging findings. Patients with a diagnosis of central puberty precocious receive gonadotropin releasing hormone analogue treatment while patients with premature telarche are followed clinically. There are numerous studies present in literature regarding the effectiveness of gonadotropin releasing hormone analogue treatment. However, studies showing 1-year results are limited. In this study, we aimed to identify the differentiation of anthropometric, clinical and laboratory findings of premature telarche and central puberty precocious cases. This differentiation is rather important in order to clarify the patient group which should receive medical treatment. We also aimed to investigate the effectiveness of 1- year GnRHa treatment for central puberty precocious patients, by studying anthropometric, clinical and laboratory findings starting from day one of their treatment. Materials and Method: Female patients who came to Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic between 2016-2021 with breast growth before age 8, diagnosed with premature telarche and idiopathic central puberty precocious were included in the study and the data was retrospectively scanned using hospital computer system. A total of 104 female patients were included in the study. Female patient group 1 included 49 patients (47.1%) diagnosed with premature telarche, female patient group 2 included 55 patients diagnosed with central puberty precocious (52.9%) and female patient group 3 included 23 patients diagnosed with central puberty precocious with 1 year of treatment. Patients with uncomplete workups and those with additional diseases were not included in the study. Patients between the ages 2-8 were included in the premature telarche group. Findings: Our study found the average standard deviation of weight and average standard deviation of body mass index of patients with central puberty precocious cases was significantly higher compared to premature telarche group (p:0.000; p0.05). Results: With this study, we concluded that by the end of first year of GnRHa treatment, advancement of bone aging and growth of ovaries and uterus is prevented and has no increasing effect on standard deviation of body mass index.