COVID-19 pnömoni şüpheli/kesin tanılı hastalarda hastalığın şiddetini tahmin etmede integre pulmoner indeks (IPI)'inklinik değeri
Covid-19 pneumonia suspected/finally diagnosed patientsestimating the severity of the disease integrated pulmonary index (IPI) clinical value
  1. Tez No: 718657
  2. Yazar: ENES KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN YAVAŞİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, COVID-19, Entegre Pulmoner İndeks (IPI), Emergency Service, COVID-19, Integrated Pulmonary Index (IPI)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Acil servislerin pandemi sırasında karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için, ciddi hastalık riski altındaki hastaları verimli bir şekilde belirleyecek ve böylece karar verme sürecini yönlendirmeye yardımcı olacak araçlara acil ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı COVID-19 pnömonisinde hastalığın şiddeti ve mortalite tahmininde İntegre Pulmoner İndeks (IPI) ölçümünün klinik değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın popülasyonunu 15/06/2021 ile 15/09/2021 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Rize Devlet Hastanesi Acil Servis COVID-19 polikliniklerine ayaktan veya 112 ambulansı ile başvuran COVID-19 pnömonisi şüpheli/kesin tanılı erişkin hastalar oluşturmaktadır. Hastaların başvuru vitalleri, 5 dakikalık IPI ölçümü, laboratuvar ve radyolojik bulguları kayıt altına alındı. Yaptığımız çalışmada, IPI skorunun COVID-19 pnömonisi olan hastalardaki solunum yetmezliğinin ciddiyetini göstermedeki rolünü ve COVID-19 semptomları ile acil servislere başvuran hastaların taburculuk, servis, yoğun bakım yatışı ve mortaliteyi öngörmedeki etkinliğini erken uyarı skorlarıyla araştırmayı amaçladık. Ayrıca IPI skorunun, Covid-19 pnömonili hastaların toraks tomografilerindeki tutulum miktarı ile korelasyonu olup olmadığını karşılaştırma amaçlanmıştır. Bulgular: Çalışmamız 228 COVID-19 pnömonisi olan hasta üzerinde yapılmıştır. Orta-ağır pnömonisi olan 192 kişi hastaneye yatırıldı ve 50 hastada (%21.9) kritik hastalık gelişmiştir. ROC eğrisi analizimizde yüksekten düşüğe doğrulukları Yatış taburculuk için EAA sırasıyla IPI ort.(0.905) > IPI 5.dk(0.903) > NEWS2=CSI(0.901) > IPI Baş.(0.875) > IPI max.(0.858) > qCSI(0.856) > TREWS(0.848) > PSI(0.793)> MEWS(0.766) > qSOFA(0.705) olarak bulunmuştur. Taşınabilir monitör yardımıyla kısa bir sürede hesaplanabilen IPI için 5 dakikalık ölçüm 7 puan kabul edildiğinde tüm skorlama sistemlerinden yatış-taburculuk performansında üstün bulunmuş olup %97 üzerinde pozitif prediktif değere sahiptir. (p PSI(0.840) > IPI 5.dk(0.831) > IPI Baş.(0.826) > TREWS(0.820) > IPI ort.(0.811) > NEWS2(0.791) > qCSI(0.782) = IPI max.(0.782) > MEWS(0.691) > qSOFA(0.635) olarak bulunmuştur. IPI eşik değer 3 puan kabul edildiğinde başlangıç ve 5.dakikadaki değerlerin mortalite tahmin etme performansı CSI ve PSI skorlama sistemlerine çok yakın değerlerde etkin bulunmuştur. Sonuç: IPI, COVID-19 pnömonisinde hastalık şiddetini yüksek doğrulukta tahmin etmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To overcome the challenges faced by emergency services during the pandemic, there is an urgent need for tools to efficiently identify patients at risk of serious illness, thereby helping to guide decision-making. The aim of this study is to investigate the clinical value of the Integrated Pulmonary Index (IPI) measurement in estimating disease severity and mortality in COVID-19 pneumonia. Materials and Methods: The population of our study, who applied to the Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital and Rize State Hospital Emergency Service COVID-19 outpatient clinics between 15/06/2021 and 15/09/2021, outpatient or by 112 ambulance, has suspected/definite COVID-19 pneumonia. diagnosed adult patients. Patients' admission vitals, 5-minute IPI measurement, laboratory and radiological findings were recorded. In our study, we aimed to investigate the role of the IPI score in showing the severity of respiratory failure in patients with Covid-19 pneumonia and the effectiveness of patients admitted to the emergency services with Covid-19 symptoms in predicting discharge, service, intensive care unit admission and mortality with early warning scores. In addition, it was aimed to compare whether the IPI score is correlated with the amount of involvement in the thorax tomography of patients with Covid-19 pneumonia. Results: Our study was conducted on 228 patients with COVID-19 pneumonia. 192 people with moderate-to-severe pneumonia were hospitalized, and 50 patients (21.9%) developed critical illness. In our ROC curve analysis, the accuracies from high to low were AUC for hospital discharge, respectively, IPI mean(0.905) > IPI 5th min(0.903) > NEWS2=CSI(0.901) > IPI Start(0.875) > IPI max.(0.858) > qCSI(0.856) ) > TREWS(0.848) > PSI(0.793) > MEWS(0.766) > qSOFA(0.705). When the 5-minute measurement for IPI, which can be calculated in a short time with the help of a portable monitor, is accepted as 7 points, it was found to be superior to all scoring systems in hospitalization-discharge performance and has a positive predictive value of over 97%. (p PSI(0.840) > IPI 5th min(0.831) > IPI Start(0.826) > TREWS(0.820) > IPI mean(0.811) > NEWS2(0.791) > qCSI(0.782) = IPI max.(0.782) > MEWS(0.691) > qSOFA(0.635). When the IPI threshold value was accepted as 3 points, the mortality estimation performance of the values at the beginning and at the 5th minute were found to be very close to the CSI and PSI scoring systems. Conclusion: IPI predicted disease severity in COVID-19 pneumonia with high accuracy.