Cultivating L2 oral fluency: The learner uptake in video feedback
İkinci dilde sözlü akıcılığı geliştirme: Video geri bildirimde öğrenici edimsel çıkarımı
- Tez No: 718685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT AKAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma, Yabancı Dilde Sözlü Akıcılık, Video Geri Bildirimi, Mobil Destekli Dil öğrenimi, Ölçme, Speaking, Foreign Language (L2) Oral Fluency, Video Feedback, Mobile Assisted Language Learning (MALL), Assessment
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, video geri bildirimi uygulamasının hazırlık sınıfı öğrencilerinin genel İngilizce konuşma becerisine ve bu becerinin akıcılık boyutuna etkisini incelemeyi ve katılımcıların konuşma becerisiyle ilgili ödevlerine, öğretmenleri tarafından verilen video geri bildiriminin etkililiğine dair düşüncelerini elde etmeyi amaçlamıştır. Bu çalışmada eylem araştırmasına dayalı, açımlayıcı sıralı karma desen kullanılmıştır. Mevcut araştırma, 11 adet Siyasal Bilimler ve Kamu Yönetimi bölümü hazırlık sınıfı öğrencisiyle, 2020-2021 akademik yılının ikinci döneminde yürütülmüştür. Nicel veriler, video geri bildirimi uygulamasının öncesinde ve sonrasında ön-test ve geciktirilmiş son-test olarak uygulanan IELTS sınavı konuşma bölümünde katılımcılara iki adet değerlendirici tarafından, analitik bir ölçek kullanılarak verilen konuşma becerisi skorlarının analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Bu skorların yanı sıra, dört hafta süren video geri bildirimi uygulaması esnasında, öğrencilerin sözlü söylemleri nicel bir şekilde analiz edilerek, ikinci dilde sözlü akıcılık boyutuna ait zamansal ölçümlerde, video geri bildirimine bağlı bir değişiklik olup olmadığı incelenmiştir. Yarı-yapılandırılmış iki adet odak grup mülakatı ile katılımcıların konuşma dersi ödevlerine öğretmenleri tarafından verilen video geri bildirimine dair görüşleri alınmış ve bu görüşler, araştırmanın nitel verilerini oluşturmuştur. Araştırmanın nicel bulguları, video geri bildiriminin katılımcıların genel ikinci dil konuşma becerisinin yanı sıra, ikinci dilde sözlü akıcılık boyutunu da önemli ölçüde geliştirdiğini göstermiştir. Ayrıca, nicel veriler, video geri bildirimi almanın katılımcıların ikinci dilde sözlü akıcılık boyutuna ait zamansal ölçümlerini de önemli ölçüde geliştirdiğini ortaya çıkarmıştır. Nitel veriler ise, video geri bildirimi uygulamasının sebep olduğu pedagojik olanak ve zorlukları; video geri bildirimine dair genel faydalar, ikinci dilde konuşma becerisi özelinde öğrencilere sağladığı katkılar ve sınırlılıklar kapsamında ortaya çıkarmıştır. Sonuçlara dayalı olarak, bu araştırma ikinci dil edinimi araştırmacıları, uygulayıcıları ve ikinci bir dil öğrenen kişiler için oldukça önemli kuramsal, metodolojik ve pedagojik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the effects of video feedback on the development of L2 oral proficiency of the preparatory school students, specifically focusing on oral fluency, and exploring the perceptions of the students on the effectiveness of teacher video feedback required for an online speaking class. To this end, this study employed an action-based research methodology, adopting an explanatory sequential mixed-methods design. The study was conducted with 11 preparatory school students, all majoring in Political Science and Public Administration, in the second term of the 2020-2021 academic year. The quantitative data were collected through the analyses of the speaking scores assigned to the students by two raters using an analytic scale in a modified IELTS speaking module used before and after the video feedback intervention as the pre- and delayed post-test. Moreover, the participants' spoken discourse over the four weeks when the video feedback was received was quantitatively analyzed to see whether temporal measures of L2 oral fluency of the participants' differed due to the video feedback implementation. Finally, the qualitative data were collected via two semi-structured, focus group interviews with all the participants to explore their perceptions on getting teacher video feedback for their speaking class assignments. The quantitative findings revealed that receiving video feedback from their teacher resulted in a significant improvement in not only the participants' overall L2 oral proficiency but also L2 oral fluency. The quantitative findings also unveiled that receiving video feedback significantly improved the learners' temporal measures of L2 oral fluency. The qualitative findings uncovered the pedagogical affordances and challenges of the incorporation of video feedback regarding its broad benefits, its specific contributions to the participants as L2 speakers, and its limitations. Based on the findings, the present study offers highly important implications for theory, research, and pedagogy for SLA scholars, practitioners, and L2 learners.