Sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı olarak gönüllülük ve gönüllü yönetiminde dijitalleşmenin etkisi: Türk Kızılay örneği
Volunteering as human resources in non-governmental organizations and the effect of digitalization in volunteer management: The example of Turkish Red crescent
  1. Tez No: 718847
  2. Yazar: NURDAL DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. AYŞE GÖZDE İYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, İşletme, Social Work, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllülük, Sivil Toplum, İnsan Kaynakları, Gönüllü Yönetim Sistemleri, Kızılay, Gönüllülük Türleri, İnsan Kaynağı Olarak Gönüllülük, gonulluol.org, Kızılay Gönüllüleri, Volunteering, Civil Society, Human Resources, Volunteer Management Systems, Red Crescent, Types of Volunteering, Volunteering as Human Resources, gonulluol.org, Red Crescent Volunteers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sivil toplum kuruluşları faaliyet alanları ve amaçlarına göre varlıklarını sürdürmek için gönüllü insan kaynağına ihtiyaç duymaktadırlar. Gönüllülük toplumda insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin gelişmesinde, değer yargılarının oluşmasında, sosyal farkındalığın ve girişimciliğin artmasında ve sosyal sorunların çözümlenmesinde önemli bir etkendir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan insani krizler, savaşlar, göç ve mülteci hareketliliğinin getirdiği sorunlar, pandemi, deprem, sel, yangınlar, küresel açlıkla mücadele vb. afetler nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının hizmetlerine duyulan ihtiyacın ve beklentinin arttığı bilinmektedir. Kısıtlı maddi olanaklara sahip ve artan sorunlarla mücadelede yoğun insan kaynağına ihtiyaç duyan sivil toplum kuruluşlarının iş ve hizmet üretiminde amaçlarını gerçekleştirmek için gönüllü katkısı ve yönetimi pek çok açıdan stratejik öneme sahip bir konu olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmanın ilk bölümünde sivil toplum kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının insan kaynakları, insan kaynağı olarak gönüllü katılımı ve gönüllülükle ilgili yönetim süreçleri, gönüllü yönetim sistemleri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde örnek model olarak Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türk Kızılay'ı ve derneğin gönüllü yönetimi modelleri, gönüllü yönetim sistemi ve dijitalleştirdiği gönüllü yönetim sisteminin gönüllü katılımına, yönetimine, kurumun insan kaynakları başta olmak üzere verdiği hizmetlere etkisi üzerine bir araştırma yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Non-governmental organizations need to volunteer human resources to maintain their existence according to their fields of activity and purposes. Volunteering is an important factor in the development of social relations between people in society, the formation of value judgments, the increase of social awareness and entrepreneurship, and the solution of social problems. Especially in recent years, humanitarian crises, wars, problems caused by migration and refugee mobility, pandemic, earthquake, flood, fire, fight against global hunger, etc. It is known that the need and expectation for the services of non-governmental organizations increase due to disasters. Voluntary contribution and management of non-governmental organizations, which have limited financial means and need intensive human resources in the fight against increasing problems, to achieve their goals in business and service production is considered as an issue of strategic importance in many respects. In the first part of this study, non-governmental organizations, human resources of non-governmental organizations, volunteer participation, and management processes and systems related to volunteering are examined in detail. In the second part of the study, the Turkish Red Crescent, one of the most important non-governmental organizations in Turkey and the world, and the volunteer management models of the association, the volunteer management system, and the impact of the digital volunteer management platform on volunteer participation, management, and the services provided by the organization, especially human resources are also emphasized.