Santral tutulum göstermeyen diyabetik maküler ödemde 577 NM eşikaltı mikropulse lazer tedavisinin 6 aylık sonuçları
Six months results of 577 NM subthreshold micropulse laser treatment in NON-center-involving diabetic macular edema
- Tez No: 718916
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FEYZA ÖNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Maküler Ödem, Parafoveal Ödem, Eşikaltı Mikropulse Lazer, Konvansiyonel Lazer, Anti VEGF, Diabetic Macular Edema, Parafoveal Edema, Subthreshold Micropulse Laser, Conventional Laser, Anti VEGF
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, diyabetik maküler ödemde yeni bir tedavi yöntemi olan ve konvansiyonel lazer yöntemlerinin komplikasyonlarını içermeyen 577 nm eşikaltı mikropulselazer (SMPL) tedavisinin etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma için etik kurul izni Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi S.B.Ü. Klinik Araştırma Etik Kurulu Başkanlığı'ndan alındı. Çalışmaya Temmuz 2021 – Ekim 2021 tarihleri arasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz hastalıkları Retina Polikliniği'ne başvuran ve parafoveal diyabetik maküla ödemi (DMÖ) tanısı konulan 15 hastanın 17 gözü dahil edildi. Hastaların başlangıçtaki en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), santral maküla kalınlığı (SMK) ve en yüksek retinal kalınlıkları belirlendi. Lazer tedavisi sonrası 1., 3. ve 6. aylarda santral maküla kalınlığı, EİDGK ve en yüksek retinal kalınlık açısından tekrar değerlendirildi. Hastaların SMPL yapılan bölgeye özel maküler sert eksudaları Image J yazılımının MaxEntrophy fonksiyonu ile hesaplandı ve başlangıca göre 1., 3. ve 6. aylardaki hesaplamalar ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların 9'u (%60) kadın, 6'sı (%40) erkekti. Hastaları yaşları 44-76 arasında değişmekteydi, ortalama yaş 56,8±8,5 idi. Takipte EİDGK'de 1.ayda başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı artış saptanırken (p=0,015), 3. ve 6. ayda başlangıca göre EİDGK'de anlamlı bir değişiklik yoktu (Sırasıyla p=0.057, p=0.064). Takip süresince SMK'da başlangıca göre 1., 3. ve 6. ayda istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmadı (Sırasıyla p=0,066, p=0.534, p=0.356). En yüksek retinal kalınlıkta istatistiksel olarak anlamlı değişim saptandı (p=0,047), 3.ay ve 6.aydaki en yüksek retinal kalınlık başlangıç düzeye göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (Sırasıyla p=0,028 p=0,029). Takiplerde 1. ile 3. ay arasında ve 3. ay ile 6. ay arasında en yüksek retinal kalınlık açısından anlamlı fark yoktu (Sırasıyla p=0.137, p=0.466). Maküler sert eksuda alanı ortalamalarında başlangıca göre işlem sonrası 1., 3. ve 6. ayda anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir (Sırasıyla p=0.267, p=0.379, p=0.218). Sonuçlar: Santral tutulumu olmayan DMÖ'de eşikaltı mikropulse lazer retinal kalınlığı azaltmada etkili bulunmuştur. Etki 3. ayda başlayıp 6. aya kadar devam etmiştir. Hiçbir gözde intravitreal anti VEGF ihtiyacı olmamıştır. Hiçbir gözde lazer ilişkili skar veya komplikasyon görülmemiştir. SMPL etkinliği ve daha az yan etki profiliyle parafoveal DMÖ'de konvansiyonel lazer (KL) tedavisine alternatif bir seçenek olabilir. Lazer parametrelerinin ve tedavi protokollerinin henüz tüm dünyada kabul görmüş bir standardının olmayışı, ilave maliyet gerektirmesi şu an için SMPL tedavisinin dezavantajları olarak görülmektedir. Bu konularda net bir tedavi protokolünün belirlenmesi için geniş seri ve uzun takip süreli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the efectiveness of 577 nm subthreshold micropulse laser theraphy, which is a new treatment method in diabetic macular edema and does not include the complications of conventional laser (CL) methods. Material and Methods: Ethics committee approval for the study was obtained from Haseki Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Clinical Research Ethics Committee. Seventeen eyes of 15 patients diagnosed with non-center diabetic macular edema (DME) in the Retinal Outpatient Clinic of Haseki Training and Research Hospital between July 2021 and October 2021 were included in the study. The patients' baseline best corrected visual acuity (BCVA), central macular thickness (CMT), and maximum retinal thickness were determined re-evaluated at 1, 3, and 6 months after laser treatment. Macular hard exudates specific to the SMPL area of the patients were calculated with the MaxEntrophy function of Image J software and compared with the calculations at 1, 3 and 6 months from baseline (p=0.267, p=0.379, p=0.218, respectively). Results: Of the patients participating in our study, 9 (60%) were female and 6 (40%) were male. The ages of the patients ranged from 44 to 76, with a mean age of 56.8±8.5. In the follow-up, the increase in BCVA at 1 month was statistically significantly lower than baseline (p=0.015), and there was no significant change in BCVA at 3 and 6 months (p=0.057, p=0.064, respectively). The maximum retinal thickness was statistically significantly lower than baseline at 3 and 6 months after laser treatment (p=0.028 p=0.029, respectively). There was no significant difference in the maximum retinal thickness between the 1st and 3rd months and between the 3rd and 6th months (p=0.137, p=0.466, respectively). There was no significant change in the mean area of macular hard exudate at 1, 3 and 6 months after laser treatment. Conclusions: Subtreshold micropulse laser has been found to be effective in reducing retinal thickness in non-center DME. The effect started at 3 months and continued until 6 months. None of the eyes needed intravitreal anti-VEGF. No laser-related scars or complications were observed in any of the eyes. SMPL may be an alternative to CL treatment in parafoveal DME with its effectiveness and less side-effect profile. The lack of a globally accepted standard for laser parameters and treatment protocols, requiring additional costs are currently considered as disadvantages of SMPL treatment. Prospective studies with large series and long follow-up are needed to determine a clear treatment protocol on these issues.