Kültürel bir kimlik olarak veganlık: Gaziantep örneği
Veganism as a cultural identity: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 718983
  2. Yazar: İBRAHİM ALİ KOMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel kimlik, yemek kültürü, Gaziantep mutfak kültürü, veganizm, Cultural Identity, Food Culture, Gaziantep Culinary Culture, Veganism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gaziantep et yemeklerinin ağırlıkta olduğu bir şehirdir. Gaziantep'te mevcut yemek kültürü içerisinde, kültürel bir kimlik olarak veganlığın, Gaziantep özelinde ne olduğunu araştırmak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Ayrıca mevcut yemek kültürü içerisinde veganların sahip oldukları kimlik ile kendilerini nasıl hissettikleri ve toplum içerisindeki sosyal ilişkilerinde bu kimlik ve kültürlerinin etkisinin ne olup olmadığının araştırılması da çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya Gaziantep'te yaşayan 10 vegan birey katılmıştır. 6'sı demografik sorular olmak üzere 14 soru katılımcılara yönetilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonunda temalar belirlenmiştir. Katılımcıların ifadeleri göz önüne alındığında veganlığın tercih edilmesinde hayvan hakları konusundaki hassasiyetin etkili olduğu, veganlığın Gaziantep'te çoğunlukla aykırı bir kimlik olarak karşılandığı ve bu durumun kendileri için çoğunlukla sorun teşkil ettiği belirlenmiştir. Veganların her zaman kendilerini ifade etmek zorunda kaldıkları tespit edilirken, Gaziantep kültürü ile bir arada olmak, noktasında sorun yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Veganlığın sosyal ilişkilere etkisinin çoğunlukla olumsuz yönde olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Gaziantep is a city where meat dishes are predominant. The aim of the study is to investigate what veganism is in Gaziantep as a cultural identity within the current food culture in Gaziantep. In addition, it is another purpose of the study to investigate how vegans feel with the identity they have within the current food culture and what is the effect of this identity and their culture on their social relations within the society.In the study, a semi-structured interview form was used within the scope of qualitative research method. 10 vegan individuals living in Gaziantep participated in the research. 14 questions, 6 of which were demographic questions, were directed to the participants. At the end of the evaluations, themes were determined. Considering the statements of the participants, it was determined that the sensitivity to animal rights was effective in the preference of veganism, that veganism was mostly seen as an contrary identity in Gaziantep, and this situation mostly posed a problem for them. While it was determined that vegans always had to express themselves, they stated that they had no problems with being together with Gaziantep's culture. It is possible to say that the effect of veganism on social relations is mostly negative.