Nuruosmaniye Kütüphanesi'nde bulunan 16 envanter numaralı Kur'ân-ı Kerim'in kitap sanatları bakımından incelenmesi
The analysing of the handwritten Holy Qur'an from Nuruosmaniye Library with 16 inventory number belonging to the Sultan Osman III Foundation in terms of book arts
  1. Tez No: 719178
  2. Yazar: AYŞE HAŞILOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Nuruosmaniye Library, Manuscript, Sultan Osman III, Calligraphy, Illumination, Bookbinding, Marbling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Nuruosmaniye kütüphanesinde bulunan Sultan III. Osman vakfına ait 16 envanter numaralı el yazması Kur'an-ı Kerim, Türk İslam Sanatları içerisinde müstesna bir yere sahip olan hat, tezhip, cilt ve ebru sanatları bakımından incelenmiştir. Seçilen eser, kitap sanatları açısından bulunduğu dönemde önemli bir yere sahiptir. Üç̧bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, kitap sanatları hakkında bilgiler, tarihsel gelişim, kullanılan malzemeler ve kullanım alanları konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerim bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerim'lerde bulunan tezhipli kısımlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise katalog kısmı olup, Nuruosmaniye kütüphanesinde bulunan Sultan III. Osman koleksiyonuna ait 16 envanter numaralı el yazması Kur'an-ı Kerim, kitap sanatları bakımından incelenmiş, yazı çeşitleri, üslûp özellikleri, desen, teknik, motif ve renk özellikleri bakımından ele alınarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler, Nuruosmaniye Kütüphanesi, El Yazması, Sultan III. Osman, Hat, Tezhip, Cilt, Ebru
Özet (Çeviri)
In this study, the manuscript Quran belonging to Sultan Osman III Foundation, at Nuruosmaniye Library with 16 inventory number has been examined in terms of calligraphy, illumination, binding and marbling arts. The selected manuscript has an important place in terms of book arts in its period. This thesis has three chapters. In the first part, the information about book arts, historical development, used materials and usage areas are presented. In the second part, the information is given about the preparation of the manuscripts, their subjects, the decoration of the Qur'an and the illuminated parts of the Qur'an. The third part is the catalog section, manuscript Quran belonging to Sultan Osman III Collection at Nuruosmaniye Library with 16 inventory number has been examined in terms of book arts, writing types, stylistic features, patterns, techniques, motifs and color features.