Muhammed İkbal'in eserlerinde hayvan metaforları: Hareket Zili, Cebrail Kanadı, Musa Vuruşu ve Hicaz Armağanı örneği
Animal metaphors in Muhammad Iqbal's works: Hareket Zili, Cebrail Kanadı, Musa Vuruşu and Hicaz Armağanı
- Tez No: 719213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KUYUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muhammed İkbal, Metafor, Şiir, Hayvan, Tasavvuf, Muhammad Iqbal, Metaphor, Poem, Animal, Mysticism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu çalışmada Pakistan'ın ünlü şairi Muhammed İkbal'in Urdu dilinde yazdığı manzum külliyattın bir kısmı olan Hareket Zili, Cebrail Kanadı, Musa Vuruşu ve Hicaz Armağanı adlı eserlerindeki şiirlerde geçen hayvan metaforları incelenmiştir. Şiirlerin genel metaforik yapıları ile birlikte metafor olarak kullanılan her hayvan kendi özellikleri çerçevesinde ayrıca incelenmiştir. Birinci Bölüm'de Pakistan'ın kurulmasında fikirleriyle önderlik eden Allame Muhammed İkbal'in hayatından, şahsiyeti ve fikirlerinden bahsedildi. Aynı zamanda Şairliği ve düşünce ve edebiyat dünyasına kazandırdığı eserleri hakkında bilgi verildi. İkinci Bölüm'de Tezin ana konusunu oluşturan ve Urdu dilinde kaleme aldığı ve Prof. Dr. Celal Soydan tarafından Türkçeye tercüme edilen Hareket Zili, Cebrail'in Kanadı ve Musa Vuruşu ve Hicaz Armağanı eserleri tanıtıldı. Tezin Üçüncü Bölümü'nde bu üç eserde geçen hayvan metaforları incelenmiştir. Evrensel bir fikir adamı olan Muhammed İkbal'in şiirlerinde kullandığı bazı hayvan metaforlarında Hz. Mevlana'nın etkisi de dikkatten kaçmamıştır. Bu çalışmayla Muhammed İkbal'in şiir dünyasına ilgi duyan araştırmacılara ve okurlara katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, animal metaphors in the poems of the famaus poet of Indian Subcontinent, Muhammad Iqbal, in his Works named Hareket Zili, Cebrail Kanadı and Musa Vuruşu& Hicaz Armağanı, which are the verse corpus written in Urdu language, werw examined. Along with the general metaphorical structures of these poems, each animal used as a metaphor was also examined within the framework of their own characteristics. In the first chapter, the life, personality and ideas of Allama Muhammed Iqbal, who led with his ideas in the establishment of Pakistan, were mentioned. At the same time, information was given about his poetry and his works that he brought to the world of thought and literature. In the second chapter, the main subject of the thesis and written in Urdu language and Prof. Dr. The works of Movement Bell, Gabriel's Wing and Musa Blow and Hijaz Gift translated into Turkish by Celal Soydan were introduced. In the Third Chapter of the thesis, the animal metaphors in these three works were examined. In some animal metaphors used by Muhammed Iqbal, a universal intellectual, in his poems, influence of Mevlana did not go unnoticed. With this study, it has been tried to contribute to the researchers and readers who are interested in the poetry world of Muhammed Iqbal.