Yenilenebilir enerji kaynakları ve yapı malzemeleri kullanımı ile pasif çelik ev tasarımı
Passive steel house designed with usage of renewable energy sources and building materials
- Tez No: 719238
- Danışmanlar: DR. AHMET EMİN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Çelik Yapılar, Pasif Ev, Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Energy, Steel Buildings, Passive House, Solar Energy, Wind Energy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Etkin Yapılar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Enerji ihtiyacının artış göstermesi ile birlikte, dünyamız üzerindeki enerji kaynakları her geçen gün azalmaktadır. Günümüzde, enerjinin tüketildiği her alanda verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Konutlar en çok enerji kullanan sistemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle konutlarda ihtiyaç duyulan enerjinin konfor koşullarından ödün vermeden minimum seviyede tutulması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, ilk olarak, enerji tüketimi ve nihai enerji tüketimleri içinde bina sektörü payının sürekli artış eğiliminde olması ele alınmış, çalışmanın amacı ve kapsamı anlatılmıştır. Daha sonra, enerji kavramına ve Türkiye'nin enerji durumuna yer verilmiştir. Yapılarda uygulanan ısı yalıtım sistemleri ve yapı malzemeleri incelenmiştir. Daha sonra hafif çelik yapılar, çelik yapı sistemleri ve bunların mimaride kullanımları araştırılmıştır. Sürdürülebilirlik kapsamında; sürdürülebilir mimarlık, sürdürülebilir yapı kavramı ve kriterleri, sürdürülebilir yapı amaçları ve prensipleri ele alınmıştır. Pasif ev kavramı ele alınarak, pasif çelik evin ilkelerine ve avantajlarına, pasif çelik evin tasarım ve modellemesi ile birlikte pasif çelik ev sisteminin maliyet bilgilerine de yer verilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında, güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri detaylandırılmıştır. Pasif çelik ev sisteminde yararlanılan fotovoltaik panel ve rüzgar türbini sistemlerinin enerji hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan pasif çelik evin yıllık enerji ihtiyacını karşılamak için alternatif maliyet hesaplamaları da oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In parallel with the ascending of the energy requirement, the energy resources at the World are draining. Nowadays, there are lots of studies which are made for the increasing the productivity where the energy is used. Housing are the most common energy comsumption areas. Therefore, the required energy for housing should be kept minimum level by uncompromisingly comfort requirements. In this thesis study, fistly, energy consumption and in ultimate energy consumptions the perpectual increase trend of the share of building sector was considered, aim of study and scope of study was explained. Then, energy concept and Turkey's energy circumstance were featured. Thermal insulation systems applied in buildings and building materials were examined. Then, light steel buildings, steel building systems and usage of these architecture has been researched. At scope of sustainability; sustainable architecture, sustainable building concept and criterions, aim of sustainable building and principles were discussed. By considering the concept of passive house, the principles and advantages of the passive steel house, the design and modeling of the passive steel house and the cost information of the passive steel house system are also included. At scope of renewable energy sources, solar and wind energy systems were detailed. Energy calculations of photovoltaic panels and wind turbine systems used in passive steel house system were carried out. Alternative cost calculations have also been created to meet the annual energy need of the designed passive steel house.