Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yerel coğrafya öğretimiyle ilgili görüşlerinin incelenmesi
Investigation of social studies teacher candidates' views on local geography teaching
  1. Tez No: 719367
  2. Yazar: BURAK ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, öğretmen adayları, yerel coğrafya öğretimi, Social studies, teacher candidates, local geography teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışma kapsamında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yerel coğrafya öğretimiyle ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi üçüncü ve dördüncü sınıflarında okuyan 23 gönüllü katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Çalışmada nitel yöntem kullanılmıştır. Verilerin analizi için“betimsel analiz”ve“içerik analizi”kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Öner (2016) tarafından hazırlanmış“Görüş Formu”soruları, bu çalışma kapsamında izin alınarak kullanılmıştır. Bulgular kısmında çalışma ile elde edilen sonuçlar tablo halinde sunulmuştur. Tartışma ve sonuç bölümünde ise bu çalışmada elde edilen veriler ile diğer çalışmalar kıyaslanarak benzer ve farklı yönler ortaya koyulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler diğer çalışmalar ile büyük oranda benzerlik göstermiştir. Katılımcılar, genel olarak yerel coğrafya öğretiminin Sosyal Bilgiler Dersi kapsamında kullanılabilir olduğunu ve yerel coğrafya öğretimine önem verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Söz konusu kapsamda çalışmanın sonuç kısmında bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, it was aimed to examine the views of social studies teacher candidates about local geography teaching. For this purpose, interviews were conducted with 23 volunteer participants studying in the third and fourth grades of Dokuz Eylül University Buca Education Faculty. Qualitative method was used in the study. For the analysis of the data,“descriptive analysis”and“content analysis”were used. Within the scope of the study, the“Opinion Form”questions prepared by Öner (2016) were used with permission. In the findings section, the results obtained with the study are presented in tabular form. In the discussion and conclusion part, similar and different aspects are revealed by comparing the data obtained in this study with other studies. The data obtained in the study showed highly rate similarities with other studies. Participants generally stated that local geography teaching can be used within the scope of Social Studies Course and local geography teaching should be given importance. In this context, some suggestions are given in the conclusion part of the study.