Tasavvufta Kurb ve Bu'd anlayışı
Kurb and Bu'd in the thought of sufi
  1. Tez No: 719386
  2. Yazar: RABİA SİPAHİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SADIKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, kurb, bu'd, oruç, namaz, kurban, hac, Sufism, kurb, bu'd, fasting, prayer, sacrifice, pilgrimage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmamızda tasavvuf literatüründe diğer kavramlara göre daha az yer alan“kurb”ve“bu'd”kavramlarını ele almaya çalıştık. Ayet ve hadisler ışığında her iki kavramı da analiz edip mutasavvıfların görüşleri doğrultusunda konuyu izah etmeye gayret ettik. Çalışmamızda Yüce Allah'a nasıl yakınlık (kurb) kazanılır? Yüce Allah'tan uzaklaşmanın (bu'd) alametleri nelerdir? Yakınlık ve uzaklığa sebep olan ve buna neden olan yollar nelerdir? gibi birçok sorunun cevabına yer verdik. Kurb, Hakk'ın emir ve buyruklarını yerine getirerek, nafile ibadetlerle birlikte Yüce Allah'a yakınlaşmadır. Kurbun zıttı olan bu'd ise Cenabı Allah'ın emir ve yasaklarına karşı gelerek bunda ısrarcı bir tavır takınıp Allah'tan uzaklaşmadır. Allah, kulunun kendine yakınlaşması için birçok imkân yaratmıştır. Kula düşen gerek namaz, oruç, kurban ve hac gibi farzlar, gerekse sabır, şükür, dua yahut zikir gibi nafilelerle Hak Teâlâ'ya yaklaşmaktır. Kalbinden masivayı sıyıramamış bir kişi, Yüce Allah'a olan yakınlık hakkını kaybetmiş demektir. Kalp, masivadan yalnızca tövbe, uzlet ve riyazet gibi nefsin hoşlanmadığı şeylerle uzaklaşmaktadır. Kul ömür sermayesini nefsine uzak Rabbine yakın olma gayreti içinde tüketmelidir.
Özet (Çeviri)
We studied the concepts of“kurb”and“ bu'd”that are less common in sûfî literatüre. We analyzed the both concepts in the light of verses and hadiths and tried to explain the subject in the line with Sufi's opinions our study contains that; How can we closed to Allah?, What are the sings of falling apart from Allah?, What are the ways of feeling close and distant to Allah ? and the reansons of this. We tried to answer these questions like that. Kurb ise the way of closing Allah by following the anders of Allah and worshipping in vain Allah. Bu'd is the way of distanting from Allah by going againot the arders and prohibitions of Allah. Allah created lots of ways the people. These ways ensure close to Allah. The obligatory worships such or going to pilgrimage, sacrificing, fasting, praying and patience thanks prayer, dhikr the other vain worship are the waysof closing to Allah. The person who loves only mortal life loses the right of being close to Allah. The heart of people can avoid the fobding of mortal life by fastig, apologizing, prayer. The servants of Allah should spend their lives by trying to be close to Allah and not to be close to mortal life issues.