Kıbrıs ve Ortadoğu ekseninde Rusya'nın DoğuAkdeniz'de silahlı mevcudiyeti vestratejileri
The military presence and strategies of Russian federationin the Eastern Mediterranean in the context of Middle Eastand the Cyprus Island
  1. Tez No: 719399
  2. Yazar: MUSTAFA DURMUŞ DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Ortadoğu, Russia, Eastern Mediterranean, Cyprus, Middle East
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tarih boyunca Doğu Akdeniz için önemli bir ada olan Kıbrıs ve Ortadoğu coğrafyası stratejik önemi ve hidrokarbon kaynaklarının zenginliği nedeniyle küresel aktörlerin güç mücadelesini sürdürdüğü bir bölge olmuştur. Bu bağlamda, küresel güçler kendilerini küresel iktidar mücadelesinin önüne koyacak hedefler belirlemektedir. Rusya'nın bölgeye olan ilgisi Çar I. Petro döneminden itibaren“sıcak denizlere inme politikası”sonucu başlamıştır. Rusya, başta Suriye olmak üzere bölgede gerek liman gerekse hava üslerinde silahlı kuvvetlerini konuşlandırma gayretini sürdürerek bölgedeki askeri mevcudiyetini artırma ve daimleştirme çabası içerisindedir. 2011 yılından buyana sözde Arap Baharıyla devam eden Suriye'deki iç savaşa, 2015 yılında müdahil olan Rusya; Tartus'dan sonra Lazkiye'de de askerî üs kurmuş, Himeymim Hava Meydanı'na savaş uçaklarını konuşlandırarak Suriye'deki askeri varlığını artırmıştır. Diğer taraftan Doğu Akdeniz'de stratejik bir konumda bulanan Kıbrıs adası ve çevresindeki zengin enerji rezervleri küresel aktörlerin ilgisini çekmektedir. Bu bağlamda Rusya, GKRY ile 1960'lı yıllardan bu yana tarihsel, stratejik, dini, ekonomik ve askerî açıdan çıkar ilişkisine dayalı ittifakını sürdürme arayışı içerisine girmiştir. Son dönemde Limasol Limanı ve Anderas Papandreou hava üssünü kullanımına yönelik girişimleri ile kendisine Suriye dışında alternatif askeri üs arayışını sürdürmektedir. Bu araştırmada Kıbrıs ve Ortadoğu'nun stratejik önemi değerlendirilmiş, Rusya'nın son dönemde izlediği politikaların stratejik olarak yorumlanması amaçlanmıştır. Araştırmada yerli ve yabancı çeşitli kaynaklardan veriler toplanıp incelenerek değerlendirmeye alınmıştır. Pek çok arşiv kaynağı, basılı eser, makale, gazete ve süreli yayınlardan faydalanılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında ortaya konan araştırma problemine odaklanılmış ve belgelerle savunulan görüş desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The geography of the Cyprus Island, which is the focal and geostrategic point of the Middle East, island for the Eastern Mediterranean throughout history, has been a region throughout the history, where global and regional actors has always engaged in power struggle. This geostrategic importance has multiplied with the exploration of new hydrocarbon resources. In this context, global and regional actors have increased their power struggle in order to obtain, utilize and naturally project themselves with a stronger status. RF's interest in the region has been as a result of her storming policy of reaching warm waters of the Mediterranean since the Tsar I.Petro period. RF has been in an effort to increase her military presence in the region by deploying and maintaining her armed forces in ports and air bases of the region, especially in Syria. RF has involved in the Syrian Civil War since 2011, which started with the effect of Arab Spring. After the port in Tartus, she established a military base in Latakia and increased her military presence in Syria by deploying fighter planes at Himeymim Airbase. On the other hand, the Cyprus Island, which has a strategic position in the Eastern Mediterranean, and the rich energy reserves around it, multiplied the appetite of global actors. In this context, RF has sought to establish an alliance based on historical, strategic, religious, economic and military aspects of her relationship with Greek Cypriot Administration since the 1960s. Therefore, she has seeking alternative military bases outside Syria. In this scope, RF turned again to his ally with attempts to use Limassol Port and Anderas Papandreou air base. In this study, the strategic importance of the Cyprus Island and the Middle East has been evaluated and it is aimed to interpret the recent policies and common strategies of RF have been interpreted in this context. In this research, data from a wide array of academic sources and studies has been collected, analyzed, assessed iv and interpreted. Many documentary sources, academic papers, journals, reliable newspapers and periodicals have been searched. In the light of the information obtained, the research problem was conceptualized and the conclusion of the research has been supported by scientific sources.