Alman ceza adaleti ışığında; hukuki ve kriminal açıdan failin anne olduğu neonatisit ve infantisit cinayetleri
Under the German criminal justice; neonaticides and infanticides perpetrated by mothers from legal and criminal perspectives
  1. Tez No: 719427
  2. Yazar: SEFA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Ceza Hukuku, Cinayet, Neonatisit, İnfantisit, Kriminolojik Teoriler, German Criminal Law, Homicide, Neonaticides, İnfanticide, Criminological Theories
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmada kadınlara özgü cinayet işleme biçimleri ve sebepleri çocuk cinayeti suçu ışığında araştırılmıştır. Çalışmada, kadın suçluluğunun spesifik koşullarına dikkat çekilmiştir. Araştırmanın amacı, cinayetleri işleyen annelerin gerekçelerinin ele alınması ve kadınların kriminal davranışlarının mevcut bilimsel durum temelinde açıklanmasıdır. Cinayetlerin önlenebilmesine, faillerin cezaevindeki süreçlerine ve sonraki hayatlarına değinilmiştir. Konu Alman ceza adalet sistemi, kriminal ve kriminolojik bulgular temelinde değerlendirilmiş ve sınırlandırılmıştır. Kadın rolünün yıllar içindeki sosyal değişiminden dolayı, eski açıklamalara ek olarak yeni açıklama çalışmaları ve yaklaşımları dikkate alınmıştır. Çalışma, günümüzde annelerin fail olduğu öldürülmelerin Almanya'da nadir ancak çok çeşitli olduğunu göstermektedir. Her öldürmenin arkasında öldüren annenin hikayesi, kişiliği ve psikososyal arka planı farklı olan benzersiz bir vaka olduğu görülmektedir. Çocuk cinayeti suçu hukuki sistemlere göre farklı şekillerde ve cezalarla değerlendirilmektedir. Çocuğun doğduğu gün öldürülmesi olarak bilinen neonatisit ve bir yaşından küçük çocukların öldürülmesi olarak tanınan infantisit kavramları literatürlerde değişik tanımlanmaktadır. Literatür taraması niteliğinde olan araştırmada, çocuk cinayetleri için bir dizi olası risk faktörü belirlenmiştir. Bunlar arasında, özellikle annenin ruhsal bozuklukları, depresyon ve nevrotiklik gibi ağır psikolojik rahatsızlıkları, kendi çocukluğunda yaşadığı şiddet deneyimi, sosyoekonomik yaşam koşulları, faillerin eğitimleri ve bencil nedenlerin yani sıra Medea Sendromu ve Geniş Çaplı İntihar gibi etkenlerde bulunmuştur. Özellikle neonatisit açısından bastırılmış veya gizli gebelik temel risk faktörü olarak görülmüştür. Bunun yanı sıra annenin küçük yaşı, erken annelik ve gebelik döneminde uygun programlarla annelerin yetersiz desteklenmesi de risk faktörü olarak sayılmıştır.
Özet (Çeviri)
This paper studies female-specific homicide methods and causes in the light of pedicides. This study emphasizes the specific conditions of female criminality. The overall objective of this study is to discuss the rationales of the perpetrator mothers and to explain their criminal behaviors according to the existing scientific literature. Throughout the study, issues of preventing these homicides, perpetrators´ lives in the jail and afterward. The issue is covered and limited on the basis of the German Criminal Justice System, Criminal and Criminological findings. Due to the social change of the woman's role, recent studies and approaches are also included in this study in addition to the classical explanations. This study shows that each homicide is unique with the mother´s story, personality, and psycho-social background. Pedicides are considered differently by different legal systems and there are different punishments in these systems for pedicides. Neonaticides, known as the killing of the baby on the same day of birth, an İnfanticides, known as the killing of the baby within the first year of his/her life, are differentiated from each other in the literature. This study, in the form of a literature review, İdentifies a group of risk factors for the pedicides. These are mental disorders, psychological disorders such as depression and neuroticism, violence during her own childhood, socioeconomic conditions, the way they were educated, and other selfish reasons as well as the Medea Syndrome and Mass suicides. Especially for neonaticides, repressed and undercovered pregnancies are found to be the main risk factors. Also, early pregnancies at young ages and the lack of supports given to mothers through certain programs during pregnancy are also considered as the risk factors.