Türk Ceza Kanununda cinsel suçlar ve uygulanması
Sexual crimes in Turkish Penal Code and its applications
  1. Tez No: 448156
  2. Yazar: GÖKTUĞ KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Suçlar, Cinsel Özgürlük, Cinsel Saldırı, Türk Ceza Kanunu, Cinsel İstismar, Ceza, Yaptırım, Cinsel Taciz, Suç, Dokunulmazlık, Türk Ceza Adalet Sistemi, Sexual Crimes, Sexual Freedom, Sexual Assault, Turkish Penal Code, Sexual Abuse, Criminal, Sanction, Sexual Harrassment, Crime, Immunity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu yüksek lisans tezi çalışmasında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hukuki yönden ceza adalet sistemindeki uygulamalarıyla birlikte incelenecektir. Sistematik olarak ilk bölümde cinsel suçların en çok görünen formu olan cinsel saldırı suçu, ikinci bölümünde cinsel şiddetin çocuklara karşı uygulanmasıyla ortaya çıkan cinsel istismar suçu, üçüncü ve son bölümünde de diğer iki cinsel suç tipi olan reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz suçları tartışılacaktır. Araştırma yöntemi açısından literatür taraması yapılacak, mahkeme kararlarından da yararlanılarak ceza adalet sisteminin uygulamasındaki durum da ortaya koyulacaktır. Her üç bölümdeki cinsel suç tipleri incelenirken, eski 765 sayılı Türk Ceza Kanundaki formlarıyla mukayese edilerek tespitlerde bulunulacaktır. Bu çalışmada yeni 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun getirdiği değişikliklerle, cinsel suçların mantığındaki revizyonlar da aktarılacaktır. Bu tez, yalnızca hukuki bir araştırma değil aynı zamanda sosyolojik açıdan değerlendirmelerin de yer aldığı bir çalışma niteliğinde olduğu için literatüre çok yönlü katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmada yer alan üç ana bölümün dışındaki sonuç bölümünde ise tezin ana bölümlerinde yer alan veriler ışığında nihai değerlendirmeler yapılacaktır. Klasik yaptırımlardan hapis cezası gibi müeyyidelerin yanında cinsel suçlara özgü alternatif tedavi ve yaptırımlar hakkında değerlendirmeler de yapılacaktır. Bu değerlendirmelerden de cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar alanında çalışan tüm herkesin istifade etmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis,“crimes for sexual privilege”in 5237 numbered Turkish Penal Code will be examined with applications. As the systematic of this thesis; in the first section,“sexual assault crime”that the most visible form of the sexual crimes, in the second section,“sexual abuse crime”that committed against the children, in the third and last section, other two types of sexual crimes that:“minor cases without sexual relations”and“the crime of sexual harassment”crimes will be discussed. In terms of research methodology; literatur screening will be used, the situation of the application on criminal justice sytem will also be revealed by utilizing the court decisions. While exaiming each of three sections on sexual crime types, they will be compared with the old 765 numbered Turkish Penal Code. With the changes of the 5237 numbered new Turkish Penal Code, the revision of the logic of sexual offenses will be also presented in this study. Not only legal researchs but also sociological considerations about sexual offenses are examined in this thesis. That's why, this study aims to provide multi-faceted contribute to the literature. After the explanations of the three main section of this study; in the conclusion section, the final statements will be made based on the data which is written in three main sections of the thesis. Some explanations about alternative treatment and specific sanctions for sexual crime offenders will be made instead of the classical sanctions for sexual crimes, such as imprisonment etc. And so, these assessments will be utilized by everyone who work or study at crimes for sexual privilege.