Türk resim sanatında Mehmet Özer'in devinim yansımaları
Reflection of Mehmet Özer's motion in Turkish painting
  1. Tez No: 719440
  2. Yazar: BÜKET ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. MANSUR CAFEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Devinim, Mehmet Özer, Batı Sanatı, Türk Sanatı, Movement, Mehmet Özer, Western Art, Turkish Art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Devinim kavramı fizikte hareket, felsefede değişim, resim sanatında ise durağan dengenin bilinçli bir şekilde bozulması anlamına gelmektedir. Kelime anlamı olarak birçok farklı anlamlara gelen devinim 19. Yüzyılın yarısında Empresyonizm ile ortaya çıkmıştır. 1. Dünya savaşının beraberinde gelen çeşitli sorunların sanata yansımasının sonucunda ortaya çıkan Kübizm akımı ressamı Pablo Picasso'nun 1907'de çalışmalarında formu parçalamasıyla devinim izlenimi başlamıştır. Birbirinden etkilenerek devinim izlenimini farklı bakış açılarıyla Fütürizm, Konstrüktivizm, De stijl, Dadaizm, 1. Dünya savaşı sonrası Bauhaus sanat okulu, Op-Art devam ettirmiştir. Batı kültüründe gördüğümüz devinim kavramını Türkiye'de ise; 1923 yılında Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının beraberinde yurtdışına sanat eğitimi için gönderilen ressamlarımızın batı esintilerini Türk gelenekleriyle birleştirmesiyle ortaya çıkmıştır. 1914 kuşağı ressamımız İbrahim Çallı'nın 1916 yılında sergilediği soyut, fantastik, kendi içinde devingen ilk çıplak figür resmiyle başlamıştır. Müstakil ressamlar ve D gurubunda batı tarzında devinim etkileri görünmüştür. Türk ressam Mehmet Özer 1964 yılında Alman Bauhaus etkisiyle kurulan Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulunda Alman Öğretmenlerden eğitim görmüştür. Özer; çizgisel, çizimsel, desensel formasyonda konstrüktiv bir anlayış benimsemiş ve serbest tavrından kaynaklı devingen etkiyi ortaya koymuştur. 1988-1989 yılları arasında batı tarzında olmış olduğu eğitimi Özer; çalışmalarına Türk kültür ve gelenekleriyle çizgisel ve motifsel birleşimiyle devingen etkiyi yakalamıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of motion means movement in physics, change in philosophy, and a conscious disruption of static balance in painting '' compositional movement ''. The Word movement, which has many different meanings, emergend with Impressionism in the middle of the 19th century. The impression of motion began when the Cubism movement painter Pablo Picasso, who emergend as a result of the reflection of various problems the came with the First World War, shattered ehe form in his Works in 1907. Futurisim, Constructivism, De stijl, Dadaism, post First World War Bauhaus art school and Op-Art Post Continued the impression of motion with different perspectives, that were influenced by each other. The concept of motion we seen in Western culture, in Turkey emerged with the establishment of the Turkish Republic in 1923, when our painters, who were sent abroad for art education merged western influences with Turkish traditions. The generation of 1914 started with the first abstract, fantastic, dynamic nüde figüre painting exhibited by our painter İbrahim Çallı in 1916. Movement effects in western style were recognized independent painters and group D. The Turkish painter Mehmet Özer received training from German teachers at the School of Applied Fine Arts, which was established in 1964 under the influence of the German Bauhaus. Özer; has adopted a constructive understanding in linear, drawing and pattern formation and revealed the dynamic effect originating from free annealing. Özer, who stıdied western style between 1988-1989; he has achieved a dynamic influence with his Works with the linear and motif combination with the Turkish culture and traditions.