1667-1669 tarihlerinde Konya'da sosyal ve ekonomik hayat (17 numaralı Konya Şer'iye Siciline göre)
The social and economic life in Konya during 1667-1669 (According to Konya Qadi Register number 17)
- Tez No: 719442
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Şer'iye Sicili, Kâdı, Mahkeme, Da'vâ, Konya, Qadi Registers, Qadi, Court, Lawsuit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 960
Özet
Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik, hukukî hayatını en iyi şekilde yansıtan kaynakların başında Şer'iye Sicilleri gelmektedir. Şer'iye sicilleri tarihimizi aydınlatan birinci el kaynaklarımızdandır. Kâdı ya da nâibi tarafından Şer'iye sicillerine, mahkeme tutanaklarının yanında merkezi hükümet tarafından taşra teşkilatına gönderilen yazışmaların suretleri de kaydedilmiştir. Şer'iye Sicilleri kâdılar tarafından resmi olarak tutuldukları için verdikleri bilgi bakımından oldukça güvenilir ve içerik bakımından zengin kaynaklardır. Bu sebeple“1667-1669 Tarihlerinde Konya'da Sosyal ve Ekonomik Hayat (17 Numaralı Konya Şer'iye Siciline Göre)”başlıklı bu tezin ana kaynağını 17 Numaralı Konya Şer'iye Sicili oluşturmaktadır. 1078-1080 (1667-1669) yıllarını kapsayan 17 Numaralı Konya Şer'iye Sicili'nde bir hayli belge bulunmaktadır. Bu belgeler içerisinde Fermân, Berât, Buyuruldu, Tezkere, Mülk Satışı, Mîrâs, Nafaka Takdîri, Alacak Da'vâları, Boşanma, Darb, Hüsn-i Hâl Soruşturması, Ta'yînler gibi belgeler bulunmaktadır. 17 Numaralı Sicil giriş ve metin kısmından oluşmaktadır. Giriş Bölümünde belgeler konularına göre tasnif edilerek belge türleri hakkında bilgiler verilmiştir. Metin kısmında ise belgelerin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Qadi Registers are the primary sources that best reflect the social, economic, and legal life of the Ottoman Empire. Qadi registers are one of our primary sources that illuminate our history. As well as the court minutes, copies of the correspondence sent by the central government to the provincial organization was recorded to the Qadi registers by the Qadis or their regents. Since the Qadi Registers are officially kept by the qadis, they are very reliable sources of information and rich in content. For this reason, the main source of this thesis titled“The Social and Economic Life in Konya During 1667-1669 (According to Konya Qadi Register Number 17)”is the Konya Qadi Register Number 17. There are many documents in the Konya Qadi Register Number 17, which covers the years of 1078-1080 (1667-1669). Among these documents, there are documents such as Decrees, Charters, Edicts, Official Certificates, Property Sales, Inheritances, Alimony Appreciations, Claims, Divorce Papers, Minutes, Letters of References, and Appointments. Qadi Register Number 17 consists of an introduction part and a text part. In the Introduction part, the documents are classified according to their subjects and information about the document types is given. In the text part, the documents have been transliterated.