Akıllı turizm uygulamalarının Kırgızistan'da faaliyet gösteren otel işletmeleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of smart tourism practices in terms of hotel enterprices operating in Kyrgyzstan
- Tez No: 719492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT KIZANLIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı turizm, akıllı otel, turizm teknolojileri, otel işletmeleri, Bişkek, Smart-Tourism, Smart-Hotel, Tourism Technology, Hotel Business
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Akıllı turizm teknolojilerinin otel işletmelerinde kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Misafirlerin istek ve ihtiyaçlarını tam zamanında karşılamak, hizmet kalitesini geliştirmek ve memnuniyet düzeyini arttırmak amacıyla konaklama işletmeleri akıllı turizm teknolojilerinden daha fazla yararlanmaya başlamışlardır. Teknolojilerin gelişmesi akıllı otellerin en önemli unsurlarındandır ve otel işletmelerinin her alanında yer almaktadır. Günümüzde teknoloji çok hızlı ilerlemekte ve daha kolay ulaşabilir olmaktadır. Dünya çok hızlı bir gelişim ve dönüşüm süreci içindedir. Sanayiden endüstriye, sosyal hayattan tüketim alışkanlıklara kadar her şey hızla değişmektedir. Bulut sistemleri, yapay zekâ, robot teknolojileri, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti gibi birçok yeni uygulamalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Akıllı turizm, bilişim teknolojileri aracılığıyla misafirlerde seyahat fikrinin oluşmasında etkili olmaktadır ve turizme dijital bir boyut kazandırarak destinasyonun sürdürülebilirliğine önem vermektedir. Son yıllarda, akıllı teknolojiler ve akıllı yönetim uygulamaları sağladığı yenilikçi hizmet anlayışıyla öne çıkmaktadır. Akıllı turizm uygulamaları, turistik faaliyetleri teknolojik gelişmelerle destekleyerek turist deneyimlerinin zenginleşmesini, kaynakların verimli kullanılmasını ve destinasyonların artan rekabet koşullarında sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlayabilmektedir. Teknolojik alanın tüm bu değişim ve gelişim sürecinin en çok etkilendiği alanların başında şüphesiz akıllı turizm endüstrisi gelmektedir. Akıllı teknoloji uygulamaları hem turizm sektöründe hizmet verenleri hem de hizmet alan tüketicilerin yaklaşımlarını belirlemektedir. Akıllı teknolojileri ürünleriyle tasarlanan otel odaları müşteri deneyimini artırmanın yanı sıra işletmelerin de işlerini kolaylaştırmaktadır. Bilişim ve iletişim teknolojileri, akıllı cihazlar ve sensörler ve diğer akıllı teknolojik gelişmeler birçok problemlere karşı çözüm oluşturabilmektedirler. Bu çalışmanın temel amacı akıllı turizm teknolojilerinin Bişkek'teki otel işletmelerinde ne ölçüde kullanıldığını belirlemektir. Ayrıca misafirlere sağlanan hizmetlerin ne gibi akıllı uygulamalar ile sunulduğunu tespit etmektir. Çalışmada Bişkek şehrindeki üç, dört ve beş yıldızlı otellerdeki yöneticilerin akıllı turizm uygulamalarına yönelik değerlendirmeleri anket tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşmaya çalışılmış ve 101 işletmeden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde ve frekans ile hipotezlerin testinde t testi ve Anova testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yöneticilerin büyük kısmı akıllı turizm teknolojilerini kullanmanın oda satışlarını, hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini arttırdığını, zaman tasarrufu ve rekabet avantajı sağladığını buna karşın akıllı teknolojilerin işletme maliyetlerini arttıracağı yönünde bir algıya sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırma hipotezlerinde ise, katılımcıların akıllı turizm teknolojilerinin olası faydalarına ilişkin algılamaları cinsiyet, yaş, eğitim, sektörde çalışma süresi ve işletmenin yıldız sayısına göre bazı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde otel işletmelerine ve ileride yapılacak araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The use of smart tourism technology in the hospitality industry is growing day by day. Hospitality businesses have begun to benefit more from smart-tourism technology to meet guests' requests and needs in a timely manner, improve service quality and increase satisfaction. The development of technology is one of the most important elements of smart hotels and has a place in all areas of the hotel business. Today, technology is developing very rapidly and becoming more accessible. The world is in the process of very rapid development and transformation. Everything from industry to industry, from social life to consumer habits, is changing rapidly. Many new applications such as cloud-based systems, artificial intelligence, robotic technology, virtual reality, and Internet goods are being widely used. Smart tourism is effective in shaping guests' tourism experiences through information technology and gives great importance to achieving sustainability, adding a digital dimension to tourism. In recent years, smart technology and smart management applications have come to the forefront with their innovative approach to service. By supporting tourism activities through technological developments, smart tourism applications contribute to enriching the tourism experience, efficient use of resources and sustainable management of destinations in an increasingly competitive environment. The smart tourism industry is undoubtedly at the head of the areas where all these processes of change and development of the technological field are most affected. Smart technology applications determine the approaches of both service providers in the tourism sector and the consumers who receive the services. Hotel rooms designed with smart technology not only improve the customer experience, but also make it easier for businesses to operate. When it comes to the smart hotel room of the future, the first thing that comes to mind is technology. Information and communication technology, smart devices and sensors, and other smart technology developments can provide solutions to many problems. The main purpose of this study is to determine the extent to which technological developments are used in the hospitality industry in Bishkek. In addition, it is necessary to determine what intelligent applications are offered to the services provided to tourists during their stay. The study examined the evaluations of managers of three-, four- and five-star hotels in Bishkek regarding smart-tourism applications using a questionnaire methodology. The study attempted to cover the full spectrum and evaluated the data from 101 development. The data obtained were transferred to a statistical package program, and the data was analyzed. Frequency, t-test, and Anova tests were used in analyzing the data. According to the results of the study, it was determined that the majority of managers believe that the use of smart-tourism technology increases room sales, service quality and customer satisfaction, provides time savings and competitive advantage, while smart technology increases operating costs. According to the hypotheses of the study, although participants perceptions of the possible benefits of smart-tourism technologies (gender, age, education, working time in the sector and number of enterprise stars). The last part of the study provides recommendations for the hotel industry and future research.