Sanatta hislerle yolunu bulmak
The umbecast in art with essential spirits
- Tez No: 719584
- Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, ekoloji, sanat, hisler, arayış, düşüş, Nature, ecology, art, spirits, pursuit, the fall
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gündelik ve sanatsal olan yaşam pratiklerinden kopuşla birlikte derin bir hislenmenin içerisine düşmek kaçınılmazdır. Hislerin derinliğinde arayış rotasını doğanın belirliyor olması ekspresyonizmle belirginleşmiş olsa da, bugüne kadar doğa ile sanatın bağları önemli dönüşümler geçirdi. Arazi sanatı, doğa sanatı, ekolojik sanat ve ekofeminist sanat gibi yaklaşımların ötesinde doğada üretme pratiğinin sonuçları, sanat akımları kategorileri dışında biricik, öznel deneyimler yaratır. Doğada üreten sanatçının bulunduğu yerdeki yaşamsal ve varoluşsal pratiğinin sanatsal üretime dönüştüğü bu çalışmada, doğanın kendisi ve doğada yaşananların malzemeye dönüşmesi aracılığıyla doğayla iletişim kurmanın yöntemleri araştırılmıştır. Bu yöntemlerle üretilenler ise, sanat çalışmalarının ortaya çıkmasıyla belirginleşen sanatçının doğaya bakışının bir izlenimi olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
It is inevitable to fall into a deep essential spirit following the break from the daily and artistic life practices. Even though it has become evident with expressionism that nature determines the route of searching in the depth of spirits, the connections between nature and art have undergone significant transformations till today. Beyond the approaches such as land art, nature art, ecological art and ecofeminist art; the results of art production practice in nature creates unique, subjective experiences outside the categories of art movements. In this study, it was investigated that, in which the natural life and existential practice of the artist, who produces in nature, transforms into artistic production, the methods of communicating with nature through the transformation of nature itself and of what exists in nature into material. The ones produced with these methods can be seen as the impression of the look of the artist's to nature, which becomes evident with the appearance of the art works.