İş birlikli ve akran destekli süreç temelli yazma etkinliklerinin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin farklı metin türlerindeki yazma başarısı üzerine etkisi
The impact of collaborative and peer supported process-based writing activities on primary school 3rd grade students' writing achievement in different text types
  1. Tez No: 719585
  2. Yazar: KADİRYE DEFNE DEMİRDÖVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK TAVŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma Becerisi, Süreç Temelli Yazma Yaklaşımı, Akran Öğretimi Tekniği, İş Birlikli Öğrenme Yöntemi, Yazılı Anlatım Başarısı, Writing Skil, Written Expression Success, Process-Based Writing Approach, Cooperative Learning Method, Peer Teaching Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Öğrenme süreci, okuma becerisi ile başlayarak yazma becerisi ile devam etmektedir. Yaşça küçük çocukların edindikleri becerilerin en sonunda yazma becerisinin yer almaktadır. Yazma becerisinin bireyin üst düzey becerilerini etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle öğrenme sürecinde yazma öğretimine daha çok önem verilmektedir. Yazma bireyin kendini ifade edebilme, anlatma ve konuşma becerisini de etkilemektedir. Yazma becerisi ediniminde, geleneksel yazma yaklaşımı, ürün odaklı bir yöntem olduğundan yazma becerisinin gelişiminde yetersiz olduğu gerekçesiyle eleştirilmektedir. Yazma becerisinin deneyimlenerek, bir süreç içerisinde farklı beceriler kullanıldığında gelişen bir beceri alanı olduğu düşünülmektedir. Türkçe Öğretim Programlarında süreç temelli yazma yaklaşımı önerilmektedir. Süreç temelli yazma, öğrenciye sağladığı katkılardan dolayı sıkça tercih edilmektedir. Yazı yazma genellikle karmaşık bir süreç olarak nitelendirilmektedir. Çünkü yazma becerisi uygulama gerektirdiğinden zaman ve emek istediği bilinmektedir. Bireyin yazı yazacağı konu ile ilgili ön hazırlık yapması, konuyu belirlemesi, planlama ve düzenlemeler yapması, akıcı, açık ve net cümleler kurması, alıcı tarafından okunan metnin doğru anlaşılması, yazma sürecinin aşamaları olarak kabul edilmektedir. Bu doğrultuda öğrencilere oldukça fazla katkısı olan bir becerinin nasıl geliştirileceğine yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir. Çünkü yapılan araştırmalar Türk öğrencilerin yazma başarılarının yeterince iyi olmadığını ortaya koymaktadır. Bu çalışmada da iş birliğine ve akran etkileşimine dayalı grupla gerçekleştirilen süreç temelli yazma etkinliklerinin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin bilgilendirici, ikna edici ve hikâye edici metin türlerindeki yazma başarısı üzerine etkisi incelenmektedir. Araştırmanın verilerinin toplanması, analizi ve yorumlanması aşamalarında nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın deseni“kontrol gruplu ön test-son test yarı deneysel model”şeklinde seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili, Üsküdar ilçesine bağlı özel bir ilkokulda 3. sınıfta öğrenim gören 35 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmaya 8 hafta devam edilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerle Türkçe dersi kapsamında yazma öğrenme alanına yönelik yapılan uygulamalarda“İş birliği ve akran desteğine dayalı süreç temelli yazma etkinliklerine”yer verilmiş, kontrol grubundaki öğrencilerle ise bu derste herhangi bir müdahalede bulunulmamış ve Türkçe dersi öğretim programına bağlı olarak yazma etkinlikleri sürdürülmüştür. Araştırmanın nicel verileri, Özkara (2007) tarafından geliştirilen ''6+1 Analitik Yazma Değerlendirme Ölçeği'' kullanılarak puanlanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatiksel işlemleri için SPSS 22 paket programdan yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The learning process continues with the ability to write, starting with the ability to read. The last of the skills acquired by young children is the ability to write. It is known that writing skill affect the high-level skills of the individual. Therefore, teaching writing takes more importance in the learning process. Writing also affects the individual's ability to express himself/herself, and speak. Since the traditional writing approach is a product-oriented method in the acquisition of writing skills, it is criticized on the grounds that it is insufficient in the development of writing skills. It is thought that writing is a skill that develops when different skills are used in a process by experiencing it. Process-based writing approach is recommended in Turkish Education Programs. Process-based writing is constantly preferred because of its contributions to the student. Writing is often considered as a complex process since it requires practice. It is known that it takes time and effort. The stages of the writing process are the individual's preliminary preparation, determining the subject, planning and making arrangements, forming fluent, clear and concise sentences, correctly understanding the text read by the receiver. In this respect, more studies are thought to be needed to improve a skill that has a great deal of contribution to students since the researches proves that Turkish students' writing achievements are not good enough. In this study, process-based writing activities conducted with the group based on collaboration and peer interaction are evaluated on the impact of the writing success of primary school 3rd grade students in informative, persuasive and narrative text types. Quantitative research methods were used in the stages of collecting, analyzing and interpreting the data of the research. The design of the research was chosen as 'pretest-posttest quasi-experimental model with control group'. The study group of the research consists of 35 third grade students attending a private primary school in Üsküdar, Istanbul. The work has been continued for 8 weeks. Process-based writing activities based on collaboration and peer support were included in the practices conducted with the students in the experimental group within the scope of Turkish class in the field of writing learning, and the students in the control group were not involved in any intervention, and the writing activities were maintained based on the Turkish course teaching program curriculum. The quantitative data of the study were scored using the Özkara(2007) ''6+1 Analytical Writing Evaluation Scale''. SPSS 22 package program was used for statistical processing of the data obtained in the research. According to the results of the study, it was concluded that the work of the experimental and control groups in collaborative and peer-assisted process-based writing was a significant difference between the writing achievements of the students in different types of text.