Bitcoin ile hisse senedi piyasaları arasındaki karşılıklı ilişkinin incelenmesi: Türkiye ve seçilmiş ülkeler
Examining the mutual relationship between bitcoin and stock markets: Turkey and selected countries
- Tez No: 719583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE DEMİRKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kripto Paralar, Bitcoin, Hisse Senedi Piyasaları, VAR Analizi, Cryptocurrencies, Bitcoin, Stock Markets, VAR Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan merkeziyetsiz finans oluşumları ve yaşanan dönüşüm günümüzde birçok kişi tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. Arkasında barındırdığı teknolojinin yenilikçi ve işlevsel olması, kripto paraların market hacimlerinin günden güne artması ve değerlenmesi ise yatırımcıları bu alana çeken yegane faktörlerden bir tanesidir. Ticari alım satım işlemlerinin sağlanabilmesi için sadece bir adet akıllı cihaz ve internete ihtiyaç duyulması, ulaşılabilirlik konusunun da bir hayli kolay olmasını sağlamaktadır. Yoğunluklu olarak son dönemlerde finans dünyasının içindeki büyük otoritelere karşı bir baş kaldırı hareketi olarak adlandırılan bu dönüşüm, arkasında milyonlarca bireysel ve kurumsal yatırımcıyı barındırmaktadır Bu çalışmada başta Bitcoin olmak üzere, kripto para piyasaları ve hisse senedi piyasaları arasındaki karşılıklı ilişki incelenmiştir. Dünya üzerinde bulunan seçkin borsa endeksleri çalışmada kendisine yer bulmuştur. Çalışmada 01 Ocak 2013 - 31 Ekim 2021 yılları arasında haftalık veriler kullanılmış, VAR analizi yardımı ve Granger Nedensellik Testi aracılığı ile test edilmiştir. Aynı zamanda uluslararası literatürde yer alan kaynaklar kullanılmış, çalışma söz konusu kaynakların ışığında hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Decentalized finance formations and the transformation that have taken the whole world under their influence are met with interest by many people today. The fact that the technology behind it is innovative and functional, and the market volumes of cryptocurrencies are increasing day by day and their valuation is one of the only factors that attract investors to this field. The fact that only one smart device and the internet are needed to provide commercial trading transactions makes the issue of accessibility very easy. This information, which has recently been called a rebellion against the great authorities in the financial world, has milions of individual and institutional investors behind it. In this study, the mutual relationship between crypto money markets and stock markets, especially Bitcoin, has been examined. Selected stock markets indices around the world have found their place in the study. Weekly data between January 01,2013 and October 31, 2021 were used in the study, and it was tested with the help of VAR analysis and Granger Casuality Test. At the same time, the sources in the international literature were used, and the study was prepared in the light of these sources.