Disiplinler arası etkileşimler kapsamında Azerbaycanlı sanatçı Arif Aziz'in resimleri
The paintings by the Azerbaijani artist Arif Aziz within the scope of interdisciplinary interaction
- Tez No: 719625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ULUDAĞ ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Disiplinler Arası Etkileşim, Tasarım, Arif Aziz, Resim Sanatı, Grafik Tasarım, Ressam, Interdisciplinary Interaction, Design, Arif Aziz, Art of Painting, Graphic Design, Painter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın konusu, disiplinler arası etkileşimin resim sanatı ile olan ilişkisi ve Azerbaycan'ın kültür, sanat ve resim dünyasının bir parçası olan ressam Arif Aziz'in tasarımcı kişiliği, eğitim hayatı, resim sanatı, sergilerinden eserlerinin incelenmesidir. Tez çalışmasında, sanatsal ve tasarım faaliyetlerinin modern toplumda artan rolü, sosyal çevrenin oluşumuna, insan ve toplum arasında bir bağlantı sağlayan iletişimsel süreçlerine etkisi vurgulanmaktadır. Aynı zamanda, disiplinler arası etkileşimin grafik tasarımındaki anlamı ve tarihi, tasarım çalışmaları örnekleri, sanatçı Arif Azizin tasarım çalışmaları, sergilerinden örnekleri ele alınmıştır. Araştırmada, Azerbaycan'da tasarım ve uygulamalı grafik alanında öncü olan Arif Aziz'in en önemli eserleri araştırılarak bir araya getirilmiştir. Arif Aziz'in yaratıcılığını incelemek, en karakteristik eserlerinin analizini yapmak, disiplinler arası etkileşimde grafik tasarımın etkilerini ortaya koymak tez çalışmasının başlıca amaçlarından biridir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, günümüzün yaşayan sanatçılarından biri olan Arif Aziz'in grafik tasarım, sahne dekoru, moda tasarımı alanlarındaki deneyimleri, disiplenler arası etkişileşim anlamında sanatına önemli ölçüde yön vermiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the relationship between the interdisciplinary interaction and the art of painting also examination of the works of the Azerbaijani painter Arif Aziz's designer personality, education life, art of painting, exhibitions of his works. In thesis work was emphasized the increasing role of artistic and design activities in modern society the compact on the communicative processes between people and society on the formation on the social environment. At the same time, the meaning and history of interdisciplinary interaction in graphic design examples of design studies and artist Arif Aziz's design works and examples from his exhibitions has been handled. In this thesis were researched the main works of Arif Aziz, an important name in the field of design and applied graphics in Azerbaijan. One of the main purpose of the thesis is to examine Arif Aziz's creativity, to analyze his most characteristic works, to reveal the effects of graphic design in interdisciolianry interaction. According to the results obtained from the research, Arif Aziz's experiences in the fields of graphic design, stage decoration, fashion design have significantly influenced the interdisciplinary interaction.