Denizyolu taşımacılığında yeşil yaklaşımlar: Gemilerden kaynaklanan emisyonların incelenmesi
Green approaches to sea freight; investigation into emissions of maritime transportation
- Tez No: 719624
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Denizyolu Taşımacılığı, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Denizyolu Taşımacılığı, Emisyon, Yeşil Çözümler, Gemi Seyir Hızının Düşürülmesi, EEOI, Logistics, Maritime Logistics, Sustainability, Sustainable Maritime Logistics, EEOI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünyanın devamlı gelişmesi, teknolojik faaliyetlerin artması ve küreselleşme ticari faaliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Ticari faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için lojistik faaliyetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Lojistik sektörü dünyanın gelişimiyle eş zamanlı olarak gelişmeye devam etmektedir. Lojistik faaliyetlerinin artması araç kullanımına bağlı olarak fosil yakıt kullanımına sebep olmaktadır. Sürdürülebilirlik için lojistik faaliyetlerinin yeşil lojistik faaliyetlerine uygun yapılması gerekmektedir. Sürdürülebilir lojistik sadece taşımacılık faaliyetlerini değil, depolama, gümrük, stok yönetimi gibi birçok lojistik faaliyetini kapsamaktadır. Sürdürülebilirlik ülkeleri, işletmeleri ve bireyleri ilgilendiren önemli bir konudur. Çevreye verilen zararın geri dönülemez boyutlara ulaşması uluslararası örgütlerin önlem almasını zorunlu kılmaktadır. Uluslararası örgütler çeşitli zirve, sözleşme, protokol ve planlarla ülkeleri, işletmeleri ve bireyleri sürdürülebilirliğe yönlendirmeyi hedeflemektedir. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmanın entegre bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Yeşil lojistik; sürdürülebilirliğin bir alt konusudur. Sürdürülebilirliğin sağlanması için bütün lojistik faaliyetlerinin yeşil çerçevede yapılması gerekmektedir. Denizyolu taşımacılığı dünyada en çok tercih edilen taşımacılık yöntemidir. Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında birim taşıma başına CO2 salınımı daha düşük olsa dahi sık tercih ediliyor olması sebebiyle çevreye yüksek oranlarda emisyon salınımına neden olmaktadır. Denizyolu taşımacılığında gemilerden kaynaklanan emisyonların azaltılması sürdürülebilir denizyolu taşımacılığının temelini oluşturmaktadır. Bu araştırmada lojistik temel faaliyetleri ve taşımacılık türleri, sürdürülebilirlik ve gemilerden kaynaklanan emisyonlar incelenmiştir. Gemilerden kaynaklanan emisyonların düşürülebilmesi için çözüm metodolojisi oluşturulmuştur ve EEOI yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 30 farklı gemi kullanılmıştır. EEOI yöntemi kullanılarak yapılan hesaplamalarda gemilerin seyir hızlarının düşürülmesi emisyon oranlarının düşmesinde doğrudan etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Global development and advanced technologies have caused an incremental increase in international trade activities, which are directly connected to the movement of goods. Increased logistics movements are causing a related increase in fossil fuel usage based on the number of vehicles that need to be used. For a sustainable future, all these activities would benefit from policies that embrace“Green Logistics”, also referred to as eco-logistics. A sustainable logistics strategy depends not only on improvements in transportation, but also on customs, storage, stock management, and all other logistics activities. Sustainability is an important subject that is the responsibility of people and businesses alike. The current state of environmental damage is forcing organizations to act. International organizations should aim to direct individuals, companies, and nations to a more sustainable future via events, agreements, protocols, and plans. A sustainable future also requires economic, social, and environmental development. Green logistics is a sub-section of sustainability, and all logistics activities should consider a move toward green logistics for a sustainable future. Maritime transportation is currently the most common transportation type. Compared to other transportation methods, it releases the least amount of CO2 per unit into the atmosphere, but because of the intensity of movement the total effect on the environment still requires attention. Green logistics aims to reduce the emissions caused by maritime transportation. This research studies the basic activities of logistics, transportation methods, sustainability, and the emissions caused by maritime transportation. To reduce the emissions of maritime transportation, a solution methodology has been established and the EEOI index has been used. Based on the calculations used by the EEOI index, it has been determined that reducing the cruising speed of ships is directly related to their emission levels.