Onur Ünlü filmlerinde karakter
Character in Onur Ünlü films
- Tez No: 719700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT ALPER ALTUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Amaç, Eylem, Çatışma, Sinema, Character, Purpose, Action, Conflict, Cinema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Anlatının önemli öğelerinden biri olan karakter üzerine çeşitli teoriler ve fikirler ortaya konulmuştur. Aristo'nun karakterin ikinci planda olduğu görüşü, 19. yüzyıldan sonraki dönemde, karakterin olay örgüsüne yön verdiği görüşüyle birlikte geri planda kalmıştır. Karakterin olay örgüsünü değiştiren hareketleri üzerine farklı teoriler geliştirilmiştir. Kendine özgü sinemasıyla öne çıkan Onur Ünlü, filmlerinde karakterler üzerinden belirli temaları işleyen bir yönetmendir. Onur Ünlü filmlerindeki karakterler, eylemlerinin farklılığı ve diyalogları nedeniyle dikkat çekmektedir. Onur Ünlü filmlerindeki karakterler daha yüksek bir statüye erişmek ve duygusal arzuları nedeniyle beklenmedik eylemlerde bulunmaktadır. Bu çalışma, Onur Ünlü'nün seçili filmlerindeki ana karakterlerin bütüncül ve detaylı bir çalışma ile incelenmesi gerekliliği nedeniyle ortaya çıkmıştır. Öktem Başol'un karakterin hareketlerinin amaç, eylem ve çatışma üzerinden gerçekleştiği teorisi, çalışmanın dayanak noktasını oluşturmaktadır. Başol karakterin eyleme dayandığını belirtir. Karakter bir amaç için yola çıkarak, çeşitli çatışmalardan geçer ve amacına ulaşmak için eylemlerde bulunur. Seçilen filmlerde öne çıkan karakterlerin eylemleri, bu eylemleri gerçekleştirme amaçları ve bu amaçları doğrultusunda hareket ederken karşılaştıkları engeller ile yaşadıkları iç ve dış çatışmalar belirlenmiştir. Çalışma, sinema filmlerinde bir karakterin eylemlerinin ortaya çıkışının nedenlerinin belirlenmesi ve ileride yapılacak çalışmalara kaynak sağlaması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Various theories and ideas have been put forward on the character, which is one of the important elements of the narrative. Aristotle's view that the character is in the background remained in the background after the 19th century, along with the view that the character directs the plot. Different theories have been developed about the character's actions that change the plot. Onur Ünlü, who stands out with his unique cinema, is a director who deals with certain themes through the characters in his films. The characters in Onur Ünlü's films draw attention due to the diversity of their actions and their dialogues. The characters in Onur Ünlü's films take unexpected actions due to their emotional desires and to reach a higher status. This study emerged due to the necessity of examining the main characters in Onur Ünlü's selected films with a holistic and detailed study. Öktem Başol's theory that the character's actions are based on purpose, action and conflict constitutes the mainstay of the study. Başol indicates that the character is based on the action. The character sets out for a purpose, goes through various conflicts and takes actions to achieve his/her goal. In the selected films, the actions of the prominent characters, the purpose of performing these actions, the obstacles they encounter while acting in line with these goals, and the internal and external conflicts they experience are determined. The study is important in terms of determining the reasons for the emergence of a character's actions in movies and providing resources for future studies.