4-6 yaş çocukların kaygıları ile annelerinin kaygı psikolojik dayanıklılık ve bilişsel esneklikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the anxiety of aged 4-6 and the anxiety of their mothers psychological resilience and cognitive flexibility
  1. Tez No: 719994
  2. Yazar: NASUH TAŞKIN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kaygı, psikolojik dayanıklılık, bilişsel esneklik, anxiety, psychological resilience, cognitive flexibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada okul öncesi 4-6 yaş çocuklarının kaygıları ile annelerin kaygı psikolojik dayanıklılık ve bilişsel esneklik düzeyleri arasında ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep ilinin merkez ilçeleri olan Şehitkamil ve Şahinbey' deki 25 eğitim bölgesinde bulunan 55 bağımsız anaokulundan seçilen 7 anaokulunda eğitimine devam eden 438 öğrencinin annesi oluşturmuştur. Araştırmada annelerin demografik özelliklerini ölçmek için Kişisel Bilgi Formu, çocukların kaygılarını ölçmek için Yeniden Düzenlenen Okul Öncesi Kaygı Ölçeği (YDOÖKÖ), annelerin kaygı düzeyini ölçmek üzere Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), annelerin psikolojik dayanıklılık düzeylerini ölçmek üzere Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ), annelerin bilişsel esneklik düzeylerini ölçmek üzere Bilişsel Esneklik Envarteri (BEE) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilen analizinde ilişkisiz örneklemler için t- testi, Mann-Whitney U Testi, basit doğrusal korelasyon ve aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucuna göre çocukların kaygıları ile annelerin kaygı düzeyi arasında olum yönde, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Annelerin psikolojik dayanıklılık ve bilişsel esneklikleri arasında olumlu yönde, ortaya düzeyde ve anlamlı ilişki bulunmaktadır. Son olarak yapılan regresyon analizine göre çocuğun kaygı düzeyinin annelerin kaygı ve bilişsel esnekliği tarafından yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen sobel testi sonucuna göre annelerin kaygı ve bilişsel esnekliği çocukların kaygılarını yordama anlamlı aracı değişkenlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the anxiety of pre-school children aged 4-6 and their mothers levels of anxiety, psychological resilience and cognitive flexibility. Relational screenig model was used in the research. The sample of the study consisted of the mothers of 438 students who contiune their education kindergartens selected from 55 ş-independent kindergartens in 25 education regions in Şehitkamil and Şahinbey, the districts of Gazianteğ. In the research, Personal Information Form to measure the demographic characteristics of mothers. Revised Preschool Anxıety Scale (RPAS) to measure the anxıety of children. Beck Anxıety Scale (BAS) to measure the anxıety of mothers. Psychological Resilience Scale (PRS) to measure levels of mothers. Cognitive Flexibility Inventory (CFI) was used to measure cognitive flexibility levels. In the analysis of the data obtained from the research t-test, Many Whitney U Test, simple linear corelatioın and stepwise regression analysis were performed for unrelated samples. According to the results of the statistical analysis, a positive, moderate and significant relationship was found between the anxiety levels of the children and the anxiety level of the mothers. There is a positive, moderate and significant relationship between psychological resilience and cognitive flexibility of mothers. Finally, according to the regression analysis, it was concluded that the child's anxiety level was predicted by the anxiety and cognitive flexibility of the mothers. According to the results of the Sobel test, mothers anxiety and cognitive flexibility are significant mediating variables in predicting children's anxiety.