Kesilmiş normlu vektör örgüleri
Truncated normed vector lattices
  1. Tez No: 720061
  2. Yazar: OSMAN HAMZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Banach uzayları, Birimleştirme, Riesz uzayı, Sonsuz elemanlar, Spektrum, Banach spaces, Unitization, Riesz space, Infinite elements, Spectrum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ilk önce kesilmiş vektör latisleri üzerinde çalışılmış ve bu uzayların üzerinde tanımlanan normların hangi şartlarda latis norm olduğu incelenmiştir. Bu belirtilen şartlarda ilgili tüm latislerin büyük ve en küçük normlara sahip olduğu gösterilmiştir. Kesilmiş vektör latislerinin Banach latisi olduğu durumlar incelenmiştir. Ayrıca, kesilmiş vektör latislerinde spektrum konusu ele alınmıştır. Bunun için kesilmiş vektör latislerinin özdeş olduğu düzgün yoğun vektör alt latisleri incelenmiştir. Fremline ait temsil teoremi, Klasik Kakutani temsil teoremi gibi önemli temsil teoremleri verilerek ana sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly, we study on truncated vector lattices and investigate under which conditions the norms that defined on these spaces, is lattice norm. Secondly, we show the lattices which is hold the conditions have largest and smallest norm. We give a necessary and sufficient condition for truncated vector lattices to be Banach lattice. Also, the expression of spectrum in truncated vector lattices is analyzed. So, we examined uniformly dense vector sublattice which is identity to truncated vector lattices. Finally, we point out representation theorems such that classical Kakutani's representation theorem and another representation theorem belongs to Fremlin.