Malatya ilinde ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin beslenme durumları, antropometrik ölçümleri ve iş stres düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status, anthropometric measurements and work stress levels of teachers working in primary schools in Malatya province
- Tez No: 720078
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Beslenme Durumu, İş Stresi, Antropometrik Ölçümler, Teacher, Nutrition Status, Work Stress, Antropometric Measurements
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, Malatya ilinde görev yapan ilköğretim okulu öğretmenlerinin beslenme durumlarını, antropometrik ölçümlerini ve iş stres düzeylerini değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini Malatya ili ilköğretim okullarında görev yapan yaşları 24-64 yaş orası olan 54'ü erkek, 56'sı kadın olmak üzere 110 gönüllüöğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin genel bilgileri, beslenme durumları, besin tüketim sıklıkları ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Öğretmenlerin stres düzeyleri daha önce geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış“İş Stres Ölçeği”kullanılarak ölçümlenmiştir. Stres düzeyi düşük olan öğretmen bulunamazken, %36,4'ünün orta %63,6'sının stres düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet farkı gözetmeksizin öğretmenlerin çoğunluğunun (%76.4) beslenme durumlarının iş yerindeki stresten etkilendiği, besin tüketim sıklıklarının da değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. BKI değerlendirmelerinde erkeklerin %40.7'sinin kadınların yarısının şişmanlık öncesi aşamasında olması dikkat çekici bulunmuştur. Stres puanları ile antropometrik ölçümlerinin ilişkisinin genellikle pozitif yönde olduğu gözlenmiştir (r değeri).Sonuç olarak; stresli bir mesleği yapan öğretmenlerin beslenme durumları, iş kaynaklı çeşitli stres faktörlerinden etkilenebileceği ve antropometrik ölçümlerde artışa sebep olabileceği bu durumun hastalıkların gelişmesine sebep olabileceği görülmüştür. Okullarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak ve iş stresinin önüne geçebilmek için stratejiler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the nutritional status, anthropometric measurements and work stress levels of primary school teachers working in the province of Malatya. The sample of the study is 110 concise teachers, 54 male and 56 female, aged 24-64, working in primary schools in Malatya province.Teachers general information, nutritional status, food consumption frequency and anthropometric measurements were taken.Teachers stress levels were measured using the“Work Stress Scale”, whose validity and reliability study was conducted before.While no teacher with low stress level was found in the study, it was determined that 36.4%of them had medium and 63.6%of them had high stress level.Regardless of gender, it has been determined that the nutritional status of the majority of teachers (76.4%) is affected by the stress in the workplace, and the frequency of food consumption varies.It was noteworthy that 40.7%of men and half of women were in pre-obesity stage in BMI evaluations.It was observed that the relationship between stress scores and anthropometric measurements was generally positive.As a result; ıt has been observed that the nutritional status of teachers who perform a stressful profession may be affected by various stress factors due to work, and this may cause an increase in anthropometric measurements, which may lead to the development of diseases.Strategies should be developed to gain healthy eating habits in schools and to prevent work stress.