Exponential reaching law based adaptive sliding mode control of multivariable liquid level processes: An experiment study on quadruple tank process control
Çok değişkenli sıvı seviye süreçlerinin üstel erişim kuralı tabanlı uyarlanır kayan kipli denetimi: Dörtlü tank süreci denetimi üzerine deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 720142
  2. Yazar: ALHASSAN OSMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGAY KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dörtlü Tank, Parametre Kestirimi, Uyarlanır Kutup Atama Denetimi, Kayan Kipli Denetim, Üstel Erişim Kuralı, Quadruple Tank, Parameter Estimation, Adaptive Pole Placement control Sliding Mode Control, Exponential Reaching Law Based Adaptive Sliding Mode control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Kumanda Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Endüstriyel süreçlerin çoğu karmaşıktır ve birçok belirsizliğe sahiptir. Sistemin süreç çıktılarını analiz etmek ve etkin bir şekilde kontrol etmek için bu süreçlerin dinamik davranışının bilinmesi gerekir. Böyle bir sisteme örnek olarak, tankların etkileşiminden kaynaklı doğrusal olmayan ve çoklu giriş çoklu çıkış yapılı dörtlü tank süreci (QTP) gösterilebilir. Bu nedenle, doğrusal olmayan etkiler, bozucular ve parametre belirsizlikleri sorunlarını çözmek için üstel erişim kuralı (ERL) önerilmiştir. Bu yöntem, erişim süresini azaltmak için süreksiz anahtarlama işlevinin kontrol kazancına göre ayarlanabilmektedir. Yüksek frekans kazancı nedeniyle oluşan çatırtıyı en aza indirmede çok yararlıdır. Ayrıca, bu yöntem, QTP parametrelerini belirlemek için ERL gibi parametre kestirimi kullanılan uyarlanır kayan kipli denetim (ASMC) ve uyarlanır kutup atama denetimi (APPC) yöntemleriyle de karşılaştırılmıştır. Bu denetleyiciler daha sonra son olarak performanslarını daha iyi değerlendirmek için bir oransal-integral-türevsel (PID) denetleyici ile de karşılaştırılmışlardır. Bu değerlendirmeler, geçici yanıt özelliklerine ve başarım göstergelerine göre yürütülmüştür. Denetleyiciler önce benzetim yoluyla ve daha sonra laboratuvarda gerçek QTP üzerinde uygulanmıştır. Önerilen ERL benzetimde en iyi başarıma ulaşmış ve deneylerde tatmin edici sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial processes are complex and have uncertainties. The dynamic behaviour of these processes are needed in order to analyse and effectively control the process outputs of the system. An example of such a system is a Quadruple Tank Process (QTP) with multiple inputs and multiple outputs and nonlinearity due to coupling of the tanks. Therefore, Exponential Reaching Law Based Adaptive Sliding Mode Control (ERL-ASMC) has been proposed to solve the problem of nonlinearity, disturbances and parameter uncertainties. It is able to adjust to the control gain of the discontinous switching function so as to reduce the reaching time. It is very useful in minimizing chattering due to high frequency gain. It has also been compared with Adaptive Sliding Mode Control (ASMC) and Adaptive Pole Placement Control (APPC) which also use Parameter Estimation method like the ERL to determine the parameters of the QTP. These controllers are then finally compared with a Proportional-Integral-Derivative (PID) in order to better evaluate their performances. The evaluations are carried out based on the transient response specifications and the performances indices. The controllers are first simulated and then implemented on the real QTP in the laboratory. The proposed ERL-ASMC has the best performance in simulation and satisfactory results in the experiment.