İnce barsak obstrüksiyonlarında klinik, laboratuar ve radyolojik parametrelere göre cerrahi ihtiyacının belirlenmesi
Determining the need for surgery in small bowel obstructions according to clinical, laboratory and radiological parameters
  1. Tez No: 720230
  2. Yazar: MERT ADALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YURDAKUL DENİZ FIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi tedavi, ileus, ince barsak obstrüksiyonu, konservatif yaklaşım, Surgical treatment, ileus, small bowel obstruction, conservative approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: İnce barsak obstrüksiyonu (İBO) yaygın ve önemli bir cerrahi acil durumdur. Zamanında ve uygun operatif tedavisi morbidite ve mortalite oranlarını iyileştirmektedir, fakat hangi hastaların operatif tedavi ihtiyacı olduğu doğru bir şekilde belirlemek zor olmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız İBO kliniği ile takip ve tedavi edilen hastalarda cerrahi tedavi ihtiyacını objektif olarak belirleyebilmeyi kolaylaştıracak klinik bulguları, laboratuar parametrelerini ve BT bulgularını saptamak ve hastaların uygun tedaviye kısa sürede ve doğru bir şekilde ulaşabilmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yürütülen bu çalışmada Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 01.01.2018 - 31.12.2021 tarihleri arasında ileus ön tanısı ile yatırılıp tedavi edilmiş toplamda 340 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, ek hastalık, ileus yatış öyküsü, operasyon öyküsü gibi verileri ve yatışındaki muayene bulguları, hemogram ve biyokimya parametreleri, BT bulguları kaydedildi. Sonrasında bu parametreler ile cerrahi ihtiyacının olup olmadığı ve cerrahi uygulanan hastalarda ince barsak rezeksiyonu ihtiyacı olup olmadığı karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların cinsiyet dağılımı erkek 180 (%52,9), kadın 160 (%47,1) dır. 216 hasta konservatif olarak takip edildi ve 124 hastaya cerrahi tedavi uygulandı. Cerrahi ihtiyacı bizim çalışmamızda %36,4 idi. Konservatif olarak takip edilen olguların %38,90' ı kadın iken, cerrahi işlem uygulanan hastalarda kadınların oranı %61,30 idi. Opere edilen hastalarda obstrüksiyonun en sık sebebi bridler olarak saptandı (%43,50). Sonuç olarak çalışmamızda kadın cinsiyet, kusma görülmesi, defans ve rebound bulgularının olması, CRP düzeyinin 75'in üzerinde olması, barsak çapı artışı ve BT'de geçiş zonu gözlenmesi cerrahi ihtiyacını arttırdığı, ileus yatış öyküsünün olması ise cerrahi tedavi ihtiyacını azaltıcı yönde etkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Small bowel obstruction (SBO) is a common and important surgical emergency. Timely and appropriate operative treatment improves morbidity and mortality rates, but it is difficult to accurately determine which patients need operative treatment. Our aim in this study is to determine the clinical findings, laboratory parameters and CT findings that will make it easier to objectively determine the need for surgical treatment in patients followed and treated with SBO clinic, and to ensure that patients can reach the appropriate treatment in a short time and accurately. Materials and Methods: In this retrospective study, a total of 340 patients who were hospitalized and treated with a pre-diagnosis of ileus between 01.01.2018 and 31.12.2021 in University of Health Sciences Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital General Surgery Clinic were included in the study. All patient's data such as age, gender, comorbidity, ileus hospitalization, operation history, examination findings at admission, hemogram and biochemistry parameters, and CT findings were recorded. Afterwards, these parameters were compared with whether there was a need for surgery and whether there was a need for small bowel resection in patients who underwent surgery. Results: The gender distribution of the patients was 180 (52.9%) male and 160 (47.1%) female. 216 patients were followed up conservatively and 124 patients underwent surgical treatment. The need for surgery was 36.4% in our study. While 38.90% of the patients who were followed up conservatively were female, the rate of female who underwent surgical procedures was 61.30%. Brids were the most common cause of obstruction in operated patients (43.50%). In conclusion, in our study, it was determined that female gender, vomiting, signs of defense and rebound, CRP level above 75, increase in bowel diameter and transition zone seen on CT increased the need for surgery, and a history of ileus hospitalization had a decreasing effect on the need for surgical treatment.