Primer ve reoperatif tiroid cerrahisi uygulanan hastaların endikasyon ve komplikasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of the indications and complications of the patients who were performed primary and reoperative thyroid surgery
  1. Tez No: 720229
  2. Yazar: OSMAN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EDİZ SIKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hipokalsemi, hipoparatiroidi, total tiroidektomi, vokal kord paralizisi, Hypocalcemia, hypoparathyroidism, total thyroidectomy, vocal cord paralysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Günümüzde tiroid ameliyat endikasyonları belirgin olarak daralmıştır. Deneyimli sitopatolog sayısında artış, biyopsilerin klinisyenler tarafından yapılması, ultrasonografinin belirgin olarak daha iyi şekilde değerlendirmede yer alması gibi faktörler bu hususta rol oynamıştır. İğne aspirasyon biyopsilerinde güvenilirliğin artması nedeniyle özellikle reoperatif cerrahi endikasyonu konulacak hastalarda multipl biyopsiler yapılabilmekte ve çoğu hasta reoperatif cerrahiden korunabilmektedir. Amaç: Yüksek hacimli bir merkez olan kliniğimizde reoperatif tiroid cerrahisi uygulanan hastaların patoloji sonuçları eşliğinde komplikasyonları da değerlendirerek reoperatif tiroid cerrahisi endikasyonlarını sorgulamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Şubat 2014-Ağustos 2019 tarihleri arasında hastanemizin Genel Cerrahi Kliniği Meme ve Endokrin Hastalıkları Cerrahisi Birimi' nde ameliyat edilen primer (Primer grup) ve reoperatif tiroid hastaları (Reoperatif grup) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların karakteristik ve demografik özellikleri, primer ameliyat, reoperatif cerrahi tipi, primer cerrahi endikasyonu, reoperatif cerrahi endikasyonu, operasyon süresi, peroperatif komplikasyonlar, postoperatif komplikasyonlar değerlendirme parametreleri olarak işleme alınmıştır. Bulgular: Primer grupta 934 (% 93,6), reoperatif grupta ise 64 (% 6,4) hasta çalışma kriterleriyle uyumlu olarak karşılaştırıldı. Postoperatif ses bulguları ve vokal kord paralizisi açısından anlamlı farklılık saptanmazken, preoperatif ve postoperatif hipokalsemi bulguları pek çok kriter değerlendirmesinde reoperatif grupta anlamlı olarak daha fazla saptandı (p < 0,05). Sonuç: Primer ve reoperatif tiroid hastaları güncel kılavuzlar eşliğinde endikasyonları ve patolojik inceleme sonuçları benzerlikler göstermektedir. Bu durum endikasyonların doğruluğunu yansıtmakla beraber reoperatif hasta grubunda hipokalsemi ve kalıcı hipoparatiroidi oranının yüksek olması nedeniyle reoperatif hasta grubunda endikasyon kısıtlamasının gerekliliği söz konusudur. Endikasyonların daraltılarak takip edildiği hastalarla ilgili prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Today, the indications for thyroid surgery have narrowed significantly. Factors such as the increase in the number of experienced cytopathologists, the biopsies performed by clinicians, and the significantly better involvement of ultrasonography in the evaluation played a role in this issue. Due to the increased reliability in needle aspiration biopsies, multiple biopsies can be performed, especially in patients who will be indicated for reoperative surgery, and most patients can be protected from reoperative surgery. Objective: We aimed to question the indications for reoperative thyroid surgery by evaluating the complications, accompanied by the pathology results of the patients who underwent reoperative thyroid surgery in our clinic, which is a high-volume centre. Materials and Methods: Primary (Primary Group) and reoperative thyroid patients (Reoperative Group) operated in the General Surgery Clinic, Breast and Endocrine Diseases Surgery Unit of our hospital between February 2014 and August 2019 were included in the study. The characteristics and demographic characteristics of the patients, primary surgery, reoperative surgery type, primary surgery indication, reoperative surgery indication, operation time, peroperative complications, and postoperative complications were taken into consideration as evaluation parameters. Results: 934 (93.6%) patients in the primary group and 64 (6.4%) patients in the reoperative group were compared by the study criteria. While no significant difference was found in terms of postoperative voice findings and vocal cord paralysis, preoperative and postoperative hypocalcemia findings were significantly higher in the reoperative group in many criteria evaluations (p < 0.05). Conclusion: The indications and pathological examination results of primary and reoperative thyroid patients, in the light of current guidelines, show similarities. Although this situation reflects the accuracy of the indications, indication restriction is required in the reoperative patient group due to the high rate of hypocalcemia and permanent hypoparathyroidism in the reoperative patient group. There is a need for prospective studies on patients whose indications are followed by narrowing them down.