Çocukluk çağı baş-boyun bölgesi yaralanmalarının adli tıp yönünden değerlendirilmesi
The evaluation of childhood head and neck injuries in terms offorensic medicine
- Tez No: 720415
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ KÜÇÜKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: çocuk yaralanmaları, baş, boyun, adli olgu, child injuries, head, neck, forensic case
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çocuklarda baş ve boyun yaralanmalarının önlenmesi için yaralanmaya sebep olan nedenlerin, risk faktörlerinin, hangi tür yaralanmaların daha ağır sonuçlandığının ve yaralanan çocukların sosyodemografik özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada ile hastanemiz acil servisine başvuran baş veya boyun travmalı 0-18 yaş grubundaki olguların özelliklerinin, yaralanma ağırlıklarının adli tıp açısından değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu uzmanlık tez çalışmasında 2020 yılı içerisinde Kütahya SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil sevisine başvuran ya da adli makamlar tarafından muayenesi yapılmak üzere getirilen 0-18 yaş arası baş veya boyun travmalı 216 olgunun adli raporları ve tıbbi belgeleri etik kurul onayı alınarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre en fazla yaralanmaya neden olan olayın kasten yaralama eylemi olduğu, bunu sırasıyla trafik kazalarının ve düşmelerin takip ettiği görülmüştür. Kasten yaralama eylemine bağlı yaralanan olguların %75,7'sinin 12-17 yaş grubunda olduğu, 0-5 yaş grubunda en sık yaralanma nedeninin %40,4 ile düşme olduğu anlaşıldı. Yaş ile yaralanma türleri arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Düşmeye bağlı meydana gelen baş yaralanmalarının kemik kırığı ve yaşamsal tehlikeye neden olma sıklığının yüksek olduğu görüldü. Olguların görülme sıklığının yaz aylarında ve yarıyıl tatilinde arttığı görülürken, COVID-19 kapsamında alınan sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemlerde ve sonbahar aylarında azaldığı görüldü. Sonuç: Çocuklarda meydana gelen baş ve boyun yaralanmaların büyük çoğunluğu önlenebilir sebeplerdendir. Bu tür şiddetin ve ihmalin neden olduğu yaralanmaların; aile, bakıcı ve çocuklara verilecek eğitim ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ile azalacağını hatta önleneceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In order to prevent head and neck injuries in children, it is necessary to know the causes of injury, risk factors, which types of injuries result in more severe injuries, and sociodemographic characteristics of the injured children. In this study, it was aimed to evaluate the characteristics and injury severity of cases in the 0-18 age group with head or neck trauma who applied to the emergency department of our hospital in terms of forensic medicine.In this study, it was aimed to evaluate the characteristics and injury severity of cases in the 0-18 age group with head or neck trauma who applied to the emergency department of our hospital in terms of forensic medicine. Materials and Methods: In this specialty thesis study, the forensic reports and medical documents of 216 cases with head or neck trauma aged 0-18 years, who came to the emergency department of Kütahya SBU Training and Research Hospital on their own request or were brought for examination by the judicial authorities in 2020, were evaluated retrospectively, with the approval of the ethics committee. Results: According to the results of the analysis, it was observed that the most injurious event was assault, followed by traffic accidents and falls, respectively. In the 12-17 age group, 75.7% of the injuries due to assault are in the 12-17 age group, while the most common cause of injury is 40.4% in the 0-5 age group, and head injuries due to falling cause bone fractures and life-threatening injuries. frequency was found to be high. The relationship between age and injury mechanisms was found to be significant. While it was observed that the incidence of cases increased in the summer months and during the semester break, it was observed that it decreased during the curfews imposed within the scope of COVID-19 and in the autumn months. Conclusion: The majority of head and neck injuries in children are preventable. Injuries caused by such violence and neglect; We think that it will be reduced or even prevented by the education to be given to families, babysitter and children and making the necessary legal arrangements.