Obez ratlarda krill yağının karaciğer ve adipoz dokudaki sortilin düzeyi üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of krill oil on sortilin in liver and adipose tissue in obese rats
  1. Tez No: 720495
  2. Yazar: AYŞE BEYZA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Krill Yağı, Sortilin, Obesity, Krill Oil, Sortilin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olan obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların tedavisinde çeşitli besin kaynaklarının etkileri araştırılmaktadır. Zengin omega 3, astaksantin içeriğine sahip krill yağının metabolizma üzerinde çeşitli yararlarının bulunması besine olan ilgiyi arttırmıştır. Bu çalışmada krill yağının obez ratlarda karaciğer ve adipoz dokudaki sortilin miktarı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Sprague-Dawley ırkı 32 erkek rat kullanıldı. Ratlar; kontrol yemiyle beslenen kontrol grubu, yüksek yağlı diyetle beslenen vaka grubu, yüksek yağlı diyet ve krill yağı (600 mg/kg/gün) ile beslenen grup, yüksek yağlı diyet ve orlistat (30 mg/kg/gün) ile beslenen pozitif kontrol grubu olmak üzere dört gruba ayrıldı. Ratlar 13 hafta boyunca beslendikten sonra deney sonlandırıldı. Çalışmada serum lipit düzeylerinin ölçümü ticari kitler kullanılarak spektorofotometrik yöntem ile yapıldı. Karaciğer ve retroperitoneal yağ dokuda sortilin ve IL-6 tayini ELİSA kitleri kullanılarak yapıldı. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde obez ratlarda yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslenmeye ek olarak krill yağı (KY) takviyesinin; serum TK, HDL-K, LDL-K seviyelerini düşürerek sadece YYD ile beslenmenin neden olduğu kötü lipit profilinde iyileşme sağlayabileceği görülmüştür. YYD+KY grubunda serum LDL-K seviyesi düşerken KC sortilin düzeyi artmıştır. KY takviyesinin RP yağ dokusu IL-6 düzeyini azaltarak obezitenin neden olduğu inflamasyonu hafifletebileceği düşünülmektedir. Ayrıca çalışmamızda KC ve RP yağ dokusu IL-6 düzeyleri ile sortilin düzeyleri arasında pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of various food sources in the treatment of obesity and obesity-related diseases, which are a common health problem worldwide, are being investigated. The fact that krill oil, which has rich omega 3 and astaxanthin content, has various benefits on metabolism has increased the interest in food. In this study, it was aimed to investigate the effect of krill oil on the amount of sortilin in the liver and adipose tissue of obese rats. 32 male Sprague-Dawley rats were used in the study. Rats; control group, high-fat diet-fed case group, high-fat diet and krill oil (600 mg/kg/day) group, high-fat diet and orlistat (30 mg/kg/day) fed positive divided into four groups including the control group. The experiment was terminated after the rats were fed for 13 weeks. In the study, the measurement of serum lipid levels was performed by spectrophotometric method using commercial kits. Sortilin and IL-6 determination in liver and retroperitoneal adipose tissue were performed using ELISA kits. When the results of the study were evaluated, krill oil (KO) supplementation in addition to high-fat diet (HFD) nutrition in obese rats; It has been observed that by reducing serum TC, HDL-C, LDL-C levels, it can provide improvement in the bad lipid profile caused by feeding only with HFD. In the HFD+KO group, the serum LDL-C level decreased, while the liver sortilin level increased. It is thought that KO supplementation may alleviate obesity-induced inflammation by reducing RP adipose tissue IL-6 level. In addition, a positive correlation was found between IL-6 levels in liver and RP adipose tissue and sortilin levels in our study.