Çevresel problemlerin yönetimlere, ülke politikalarına ve ekonomilere etkisi
Effects of environmental problems on governments, country policies and economies
- Tez No: 720847
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOLGA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, 〖CO〗_2 Emisyonu, Çevre politikaları
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çevresel problemlerin önemli ölçüde insan hayatına etki etmeye başlaması, gelişmiş ülkelerin çevre politikalarına yansımış, gelişmekte olan ülkelerin ise ekonomik kaygıları ve toplumsal bilincin oluşmaması sebebiyle, bu problemlerin giderilmesinde etkin olmayan politikalar izlemesine sebep olmuştur. Bu tez çalışmasıyla Türkiye ve dünyadaki politikalar incelenerek, çevresel problemlerin Kuznets Hipotezine göre GSMH (Gayrisafi Milli Hasıla) ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu tez çalışmasında, Türkiye ve dünyada, çevresel kuznets eğrisi hipotezinde yer alan GSMH artışında etkili olan ekonomik faaliyetler, 1980-2021 yılları arasındaki veriler kullanılarak zamansal veri analizi yöntemine göre incelenmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında 10 ülke tercih edilmiştir. Tercih edilen bu ülkelerin ortak özellikleri; Çevresel Kuznets Hipotezine göre CO2 emisyonu yani çevresel kirlilik eğrilerinin ters yönlü harekete geçmesi dolayısıylada çevresel problemlerinin giderek azalmasıdır. Bu bağlamda çevresel kirlilik eğrisinin kırılım noktalarındaki GSMH değerleri ve sektörel payları tespit edilmiştir. Sonuç: Kuznets Hipotezine göre çevresel kililik eğrisinin ters yönlü hareketinin, kişi başı GSMH'ya bağlı olmaktan çok, GSMH'nın hangi sektörlere bağlı olduğu, bağlı olduğu sektörün büyüklüğü ve tüketim alışkanlıkları konusunda dışa bağımlı olup olmadığıyla, dolayısıylada ithalat ve ihracat rakamları ile ilgili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The fact that environmental problems have started to affect human life to a large extent has been reflected in the environmental policies of developed countries, and it has caused developing countries to follow ineffective policies in solving these problems due to their economic concerns. Through this thesis, it is aimed to examine the relationship between environmental problems and GSMH (Gross National Product) according to Kuznets Hypothesis by examining policies in Turkey and the world. Method: In this thesis, the economic activities that are effective in the increase in the GSMH in the environmental kuznets curve hypothesis in Turkey and the world were examined according to the temporal data analysis method using the data between 1980-2021. Findings: Within the scope of the research, 10 countries were chosen. Common features of these preferred countries; According to the Environmental Kuznets Hypothesis, 〖CO〗_2 emission, that is, environmental pollution curves move in the opposite direction, and therefore environmental problems gradually decrease. In this context, the GNP values at the breaking points of the environmental pollution curve and their sectoral shares were determined. Results: According to Kuznets Hypothesis, although the reverse movement of the environmental key curve is dependent on the per capita GNP, it is related to which sectors the GNP depends on, the size of the sector it is connected to and whether it is outward-dependent in terms of consumption habits, therefore, the import and export figures are related to which has been found to be.