Kültür turizmi kapsamında geleneksel el sanatlarının turizme olan etkilerinin karşılaştırılması: Safranbolu - Amasra örneği
Comparison of the effects of traditional handicrafts on culture tourism: The case of Safranbolu – Amasra example
  1. Tez No: 720888
  2. Yazar: ELİF KOCAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Turizm, İşletme, Crafts, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: El Sanatları, Safranbolu, Amasra, Kültür Turizmi, Handicrafts, Safranbolu, Amasra, Cultural Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
El sanatları bir ülkenin önemli kültür unsurları arasında yer almaktadır. Eski çağlardan günümüze kadar uzanan süreçte, yaşanılan yerlere ait yaşantılara ait bilgiler sunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan el sanatlarının kültürel miras kapsamında korunarak gelecek nesillere aktarılması konusunda birçok araştırmalar yapılmaktadır. Kültür turizminin önemli elemanlarından birisi olan el sanatlarının korunarak turizme kazandırılması, ziyaretçilere de geçmiş zamanlara ilişkin yaşantılara ait izlenim fırsatı sunulmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizin önemli kentleri arasında yer alan Safranbolu ve Amasra kentlerine ait el sanatlarının araştırılarak, turizme olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Zonguldak ilinden ayrılan Bartın ve Karabük illerine ait olan bu kentler, komşu olmalarına karşın farklı özelliğe sahiptirler. Safranbolu eski bir Osmanlı kenti olup, korumanın başkenti olarak adlandırılmıştır. Eski evleri, tarihi camileri ve çarşısı ile önemli turizm kentlerinden birisidir. Amasra ise sahip olduğu deniz ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, Safranbolu ve Amasra'da yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Covid-19 pandemisi sebebiyle görüşmeler kısıtlı sürelerde gerçekleşmiştir. Safranbolu'da el sanatları için kente gelen turist sayısının Amasra'ya göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Her iki kent içinde el sanatlarının önemi ortaya konulmuş, tanıtım ve geliştirilmesi için çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Handicrafts are among the important cultural elements of a country. It provides information about the lives of the places lived in the process from ancient times to the present. Many researches are carried out to protect the handicrafts that have survived from the past to the present within the scope of cultural heritage and transfer them to future generations. Preserving handicrafts, one of the important elements of cultural tourism, and bringing them to tourism, visitors are offered the opportunity to experience the experiences of the past. In this study, it is aimed to investigate the effects on tourism by researching the handicrafts belonging to the cities of Safranbolu and Amasra, which are among the important cities of our country. These cities, which belong to the provinces of Bartın and Karabük, which are separated from the province of Zonguldak, have different characteristics although they are neighbors. Safranbolu is an old Ottoman city and was named as the capital of protection. It is one of the important tourism cities with its old houses, historical mosques and bazaar. Amasra, on the other hand, has an important tourism potential with its sea and natural beauties. In the study, face-to-face interviews were conducted in Safranbolu and Amasra, using semi-structured interview technique. Due to the Covid-19 pandemic, the meetings took place in a limited time. It has been determined that the number of tourists coming to the city for handicrafts in Safranbolu is higher than Amasra. The importance of handicrafts in both cities has been revealed, and various suggestions have been made for their promotion and development.