Diyanet aylık dergi'nin inanç konuları açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the Diyanet Monthly Magazine in terms of faith issues
- Tez No: 720958
- Danışmanlar: PROF. DR. CENKSU ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diyanet Aylık Dergi, Diyanet İşleri Başkanlığı, İnanç Konuları, Matters of Faith, Religious Monthly Magazine, Presidency of Religious Affairs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma Diyanet Aylık Dergi'deki inanç konularını ele almaktadır. Kanun'un Diyanet İşleri Başkanlığı'na yüklediği görevlerden biri toplumu din konusunda aydınlatmaktır. Başkanlık bu görevini vaaz, hutbe, cami dersleri gibi cami içi; Kur'an kursları, irşat ekipleri, cezaevi vaazları, seminerler, konferanslar, sempozyumlar ve yayın hizmetleri gibi cami dışı din hizmetleri aracılığıyla yerine getirmektedir. Bu hizmetlerin en önemlilerinden biri şüphesiz dini yayınlardır. Başkanlık dini yayınları basılı ve süreli yayınlar, takvim, radyo, TV, dijital ve sosyal medya yayınları şeklinde çeşitlendirerek sürdürmektedir. Süreli yayınlar ise günümüzde Diyanet İlmî Dergi, Diyanet Arapça İlmî Dergi, Diyanet Çocuk Dergisi, Diyanet Aylık Dergi, Diyanet Aile Dergisi, Geçerken Dergisi, Diyanet Cim Dergisi ve Diyanet Bayram Gazetesi olarak yayın hayatına devam etmektedir. Süreli yayınlar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mesajlarını halka iletmede en güçlü araçlardan olması sebebiyle önemlidir. Bu süreli yayın faaliyetlerinden biri de 1991 yılından bugüne yayın hayatına devam eden Diyanet Aylık Dergi'dir. İçeriğinin hitap ettiği yetişkin kitleye uygun olarak iman esasları, inanç konuları, ibadet, ahlak, dini sosyo-kültürel hayat ve birlik beraberlikten oluştuğu görülmektedir. Bu çalışma, dergide yer alan inanç konularını; iman esaslarını, inkâr merkezli problemler, inkârcı akımlar ve bazı diğer inanç ve inanışlar olarak kategorize etmekte ve bunların dergide yer alışı üzerine bazı değerlendirmelerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the issues of faith in the Diyanet Monthly Journal. One of the duties imposed by the Law to the Diyanet İşleri Başkanlığı is to enlighten the society on religion. Başkanlık performs this duty in mosques such as sermons, mosque lessons; It does this through non-mosque religious services such as Qur'an courses, guidance teams, prison sermons, seminars, conferences, symposiums and publishing services. One of the most important of these services is undoubtedly religious publications. Başkanlık continues to diversify religious publications in the form of printed and periodicals, calendar, radio, TV, digital and social media publications. Periodicals continue to be published as Diyanet Scientific Magazine, Diyanet Arabic Scientific Magazine, Diyanet Child Magazine, Diyanet Monthly Magazine, Diyanet Family Magazine, Geçerken Magazine, Diyanet Cim Magazine and Diyanet Bayram Newspaper. Periodicals are important as they are one of the most powerful tools in conveying the messages of the Diyanet işleri başkanlığı to the public. One of these periodicals is Diyanet Monthly Magazine, which has been publishing since 1991. It seems that it consists of principles of faith, subjects of belief, worship, morality, religious socio-cultural life and unity in accordance with the adult audience that its content addresses. In this study, the belief issues in the journal; There are some evaluations on its categorization as the principles of faith, denial-centered problems, denial movements, and some other beliefs and beliefs, and its inclusion in the journal.