Empirical relationship betweencarbon dioxide emissions,gross domestic productand energy consumption for developingand developed countries,and effect of the kyoto protocolon developed and developing countries
- Tez No: 721015
- Danışmanlar: DR. SALİH KALAYCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets eğrisi, Gelişmekte olan ülkeler, Gelişmiş ülkeler, Kömür tüketimi çevresel Kuznets eğrisi, Kyoto protokolü, Environmental Kuznets curve, Developing countries, Developed countries, Coal consumption environmental Kuznets curve, Kyoto protocol
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, kişi başına düşen milli gelir ile çevre kirliliği arasındaki ilişki incelenmiştir. Gelişmekte olan ülkeler için, Arjantin, Mısır, Gana, İran, Kenya, Malezya ve Nijerya, çevresel Kuznets eğrisi test edilmiş ve tüm bu gelişmekte olan ülkeler için 1971 ve 2014 arasını kapsayan zaman dilimi için çevresel Kuznets eğrisi hipotezi reddedilmiştir. Gelişmiş olan ülkeler için, Avusturya, Belçika, İsveç, Danimarka, İspanya ve İngiltere, çevresel Kuznets eğrisi test edilmiş ve tüm bu gelişmiş olan ülkeler için 1960 and 2014 arasını kapsayan zaman dilimi için çevresel Kuznets eğrisi hipotezi reddedilmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için kişi başına düşen milli gelir ve çevre kirliliği arasındaki ilişki ARDL, NARDL, bootstrap ARDL modelleri ve Johansen eşbütünleşme testleri ile incelenmiştir. Kömür tüketimi çevresel Kuznets eğrisi, bu çalışmada çevresel Kuznets eğrisinin yanında, Yeni Zelanda ve Finlandiya için test edilmiştir kömür tüketiminin karbon emisyonunun bağımlı değişken olarak yerini alması ile. Kömür tüketimi çevresel Kuznets eğrisi Yeni Zelanda ve Finlandiya için sırası ile 1980 ve 2015 arası zaman dilimi ve 1980 ve 2013 arası zaman dilimi için doğrulanmıştır. Kömür tüketimi çevresel Kuznets eğrisinin bu ülkeler için doğrulanması bu ülkelerin kömür tüketimi ile ilgili olan iklim değişikliği politikalarının başarısını göstermektedir. Kömür tüketimi çevresel Kuznets eğrisi ARDL ve bootstrap ARDL modelleri ile incelenmiştir. Kyoto Protokolünün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkileri sırası ile 1971 ve 2014 arası zaman dilimi ve 1980 ve 2014 arası zaman dilimi için incelenmiştir. Kişi başına düşen milli gelir ve karbon salınımı arasında önemli bir ilişki bulunamadığı için, çalışma Kyoto Protokolünün karbon salınımı üzerine önemli bir etkisi olmadığı yönünde sonuçlandırılmıştır. vii
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between income and environmental degradation is discussed. For developing countries, which are Argentina, Egypt, Ghana, Iran, Kenya, Malaysia and Nigeria, environmental Kuznets curve hypothesis is tested and rejected for all developing countries for the period between 1971 and 2014. For developed countries, which are Austria, Belgium, Sweden, Denmark, Spain and UK, environmental Kuznets curve hypothesis is tested and rejected for all developed countries for the period between 1960 and 2014. Relationship between income and environmental Kuznets curve is examined for developed and developing countries by ARDL model, NARDL model, bootstrap ARDL model and Johansen Cointegration tests. Coal consumption environmental Kuznets curve is also tested besides environmental Kuznets curve for New Zealand and Finland by replacing CO2 with coal consumption as dependent variable. Coal consumption environmental Kuznets curve is confirmed for New Zealand and Finland for the period 1980 and 2015, and 1980 and 2013 respectively. Existence of coal consumption environmental Kuznets curve indicates the success of the relevant countries' policies for climate change. Coal consumption environmental Kuznets curve is investigated by ARDL and bootstrap ARDL models. Kyoto Protocol's effects for developing countries and developed countries are analyzed for the period between 1980 and 2014, and 1971 and 2014 respectively. Since no significant relationship between GDP and CO2 is found for developed and developing countries in the analysis, it is concluded that Kyoto Protocol did not have a significant effect on CO2 emissions for the relevant countries in the study. v