Polikistik over sendromlu kadınlarda diyetin fitokimyasal indeksi ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between dietary phytochemical index and depression and anxiety in women with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 721287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YONCA SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Depresyon, Anksiyete, Fitokimyasal İndeks, Polycystic Ovary Syndrome, Depression, Anxiety, Phytochemical Index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS), hiperandrojenizm, ovulatuar disfonksiyon ve polikistik yumurtalıklarla karakterize endokrin bir sorundur. Bu çalışma Mart-Nisan 2021 tarihleri arasında PKOS'lu kadınlarda diyet fitokimyasal indeks (Fİ) ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, 31 PKOS ve 49 sağlıklı kadın olmak üzere 80 birey ile yürütülmüştür. Bireylerin sosyodemografik özellikleri, sağlık bilgileri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları anket formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Diyet Fİ puanları formül kullanılarak üç günlük besin tüketim kayıtlarından hesaplanmıştır (fitokimyasal açısından zengin gıdalardan elde edilen günlük enerji (kkal)/total günlük enerji alımı (kkal)×100). Çalışmaya katılan PKOS'lu kadınların sağlıklı kadınlara göre diyetle enerji, yüzde protein ve yağ alımları benzer, karbonhidrat alımları ise düşük bulunmuştur (p≤0.05). Beck Depresyon Ölçeği ve BAÖ ortalama skorları sırasıyla PKOS grubunda 14.48, 15.42, kontrol grubunda ise 8.29, 8.31 olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan PKOS'lu kadınların BDÖ ve BAÖ skorları kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p≤0.01). Çalışmaya katılan PKOS'lu kadınların ortalama diyet Fİ puanları 18.99, kontrol grubundaki kadınların ise 20.69 olarak tespit edilmiştir. Diyet Fİ puanları gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). Polikistik over sendromu ve kontrol grubunda olan kadınların diyet Fİ puanları ile BDÖ ve BAÖ skorları arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (p≤0.001). Sonuç olarak; yüksek fitokimyasal içeriğe sahip beslenme PKOS'lu kadınlarda artış gösteren depresyon ve anksiyete skorlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is an endocrine problem characterized by hyperandrogenism, ovulatory dysfunction and polycystic ovaries. This study was conducted with 80 individuals, 31 PCOS and 49 healthy women, in order to determine the relationship between dietary phytochemical index (PI) and depression and anxiety in women with PCOS between March and April 2021. Participants' sociodemographic characteristics, health information, anthropometric measurements, nutritional habits questionnaire, Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were applied by face-to-face interview technique. Dietary PI scores were calculated from 3-day food consumption recordsusing the formula: (daily energy derived from phytochemical-rich foods (kcal)/total daily energy intake (kcal)×100). Dietary energy, percent protein and fat intakes of women with PCOS who participated in the study were similar, but carbohydrate intakes were found to be lower than control group (p≤0.05). Beck Depression Inventory and BAI mean scores were 14.48 and 15.42 in the PCOS group, and 8.29 and 8.31 in the control group, respectively. The BDI and BAI scores of the women with PCOS who participated in the study were found to be significantly higher than the control group (p≤0.01). The mean dietary PI scores of women with PCOS participating in the study were found to be 18.99, and 20.69 for women in the control group. Dietary PI scores did not differ significantly between PCOS and control groups (p>0.05). There was a negative significant correlation between dietary PI scores and BDI and BAI scores of women in the PCOS and control group (p≤0.001). In conclusion, a diet high in phytochemicals may help reduce the increased depression and anxiety scores in women with PCOS.