Alkol bağımlılığına sahip olan bireylerin intihar olasılıkları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 721355
  2. Yazar: SULTANI ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol Bağımlılığı, Depresyon, İntihar Olasılığı, Alkol Kullanımı, Ruhsal Bozukluklar, Alcohol Addiction, Depression, Suicide Probability, Alcohol Use, Mental Disorders
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma alkol bağımlılığına sahip olan bireylerin intihar olasılıkları ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma amaçsal örnekleme yöntemine uygun olarak Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesinde Alkol Bağımlılığı tedavisi gören 31 hasta ve karşılaştırma grubu olarak alkol bağımlılığına ve hiçbir psikiyatrik bozukluğa sahip olmayan 31 katılımcı ile klinik ortamda yürütülmüştür. Araştırma da nicel araştırma yöntemine uygun olarak ilişkisel araştırma modelinden yararlanılmıştır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, İntihar Olasılığı Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri ile toplanılmıştır. Araştırmanın sonucu olarak İntihar Olasılığı Ölçeğinin İntihar Düşüncesi, Öfke ve Dürtüsellik alt ölçeklerinin hasta ve kontrol grubunun puanlarında herhangi bir farklılığı rastlanılmamıştır. Sosyal Destek ve Benlik Algısı, Umutsuzluk ve Yalnızlık alt ölçeklerinin puanlarında hasta grubunun puanları kontrol grubuna göre daha yüksek çıkmıştır. Alkol bağımlılığı, Depresyon, İntihar Düşüncesi, Öfke ve Dürtüsellik, Sosyal Destek ve Benlik Algısı, Umutsuzluk ve Yalnızlık puanları arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki bulunmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda alanda çalışan klinisyenlere, alkol bağımlılığı hakkında eğitimlerin, seminerlerin ve sosyal projelerin düzenlenmesi ve halkın alkol bağımlılığı hakkında bilinçlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between the probability of suicide and depression levels of individuals with alcohol addiction. The study was carried out in a clinical setting, in accordance with the Purposeful Sampling Method, with 31 patients who were treated for alcohol addiction in Pembe Köşk Psychiatric Hospital and 31 participants who did not have alcohol addiction or any psychiatric disorder as a comparison group. In the research, Relational Research Model was used in accordance with the Quantitative Research Method. Research data were collected with a Personal Information Form, Suicide Probability Scale and Beck Depression Inventory. As a result of the study, no difference was found in the scores of the patient and control groups according to the subscales of the Suicide Probability Scale which are Suicide Ideation and Anger and Impulsivity. The scores of the patient group were higher than the control group as a result of the Social Support and SelfPerception, Hopelessness and Loneliness Subscales. There is a moderate positive correlation between Alcohol Addiction, Depression, Suicidal Ideation, Anger and Impulsivity, Social Support and Self-Perception, Hopelessness and Loneliness scores. In line with the findings, it has been suggested to clinicians working in this field to organize trainings, seminars and social projects about alcohol addiction and to raise awareness of the public about it.