İş yeri hekimlerinin tükenmişliğinin araştırılması, Mersin ili örneği
Investigation of burnout of occupational physicians' burnout, Mersin province example
  1. Tez No: 721354
  2. Yazar: MELTEM İŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU EMİNE ŞÜKÜROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Healthcare Management, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, İşyeri hekimi, Tükenmişlik, Job satisfaction, Occupational physician, Burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada Mersin ilinde çalışan işyeri hekimlerinin tükenmişlik ve iş tatmin düzeylerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma türünde betimsel tarama çalışması olan araştırmanın amacı doğrultusunda; 2021 yılında Mersin ilinden hizmet veren işyeri hekimlerinden seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 60 iş yeri hekimi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler, alanyazında yapılan araştırmalar doğrultusunda araştırmanın amacına uygun olarak iş yeri hekimlerinin tükenmişlik ve iş tatmin düzeylerinin belirlenmesine yönelik“Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Minnesota İş Tatmin Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Maslach Tükenmişlik Ölçeği 22 madde, 3 boyuttan, Minnesota İş Tatmin Ölçeği ise 20 madde, 2 boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS istatistiki paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; iş yeri hekimlerinin tükenmişlik ve iş tatmin düzeyleri değerlendirilirken; t- testi, Kruskal Wallis, Mann Wihtney U ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; tükenmişlik düzeyi, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutları ile iş tatmini düzeyi ve alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki, kişisel başarı alt boyutu ile tatmini düzeyi ve alt boyutları arasında pozitif yönlü ilişki olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the views of workplace physicians working in Mersin on burnout and job satisfaction levels. In line with the purpose of the research, which is a descriptive survey study in the type of quantitative research; The sample of the study consists of 60 workplace physicians selected by random sampling method from the workplace physicians serving in Mersin in 2021. The data were obtained by using the“Maslach Burnout Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale”to determine the burnout and job satisfaction levels of workplace physicians in line with the researches in the literature. The Maslach Burnout Scale consists of 22 items and 3 dimensions, while the Minnesota Job Satisfaction Scale consists of 20 items and 2 dimensions. The obtained data were analyzed with SPSS statistical package program. In the analysis of data; While evaluating the burnout and job satisfaction levels of workplace physicians; The t-test, Kruskal Wallis, Mann-Wihtney U, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used. According to the results of the research; It was determined that there was a negative significant relationship between burnout level, emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions and job satisfaction level and sub-dimensions, and a positive relationship between personal achievement sub-dimension and satisfaction level and sub-dimensions.