Simultaneous determination of flurbiprofen and thiocolchicoside in pharmaceutical preparations by a validated HPLC method
Flurbiprofen ve tiyokolşikosidin farmasötik preparatta valide edilmiş bir HPLC yöntemi ile eş zamanlı tayini
  1. Tez No: 721379
  2. Yazar: HAJER ASWAISI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU TÜRKÖZ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flurbiprofen, Tiyokolşikosid, HPLC, analiz, validasyon, Flurbiprofen, Thiocolchicoside, HPLC, analysis, validation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Aswaisi H. [2022]. Flurbiprofen ve Tiyokolşikosidin Farmasötik PReparatta Valide edilmiş Bir HPLC Yöntemi ile Eş Zamanlı Tayini. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Bu çalışmada, flurbiprofen (FBP) ve tiyokolşikosidin (THC) yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile eş zamanlı analizi için basit, hızlı ve güvenilir bir yöntem sunulmuştur. Analizde kullanılan sabit faz Agilent Poroshell 120 EC-C18 kolon olup mobil faz A için 100 mM pH 4.8 asetat tampon çözeltisi ve mobil faz B için asetonitril kullanılmıştır. Enjeksiyon hacmi 5 µl, akış hızı 0.5 ml/min ve kolon bölmesi sıcaklığı 40 °C olarak belirlenmiştir. Analitler bir diyod array detektörü (DAD) kullanılarak 248 nm de izlenmiştir. Yöntem geliştirildikten sonar United States Pharmacopeia klavuzuna göre valide edilmiştir. Geliştirilen yöntem için 5- 100 ppm derişim aralığında doğrusal değişim gözlenmiş olup korelasyon katsayıları FBP için 0.9993 THC için 0.9997 dir. İncelenen diğer validasyon paramatereleri doğruluk, kesinlik, doğrusallık, spesifiklik ve yöntemin sağlamlığı ve güçlülüğüdür. Geliştirilen ve valide edilen yöntem FBP ve THC içeren farmasötik dozaj preparatlarında ön ekstraksiyon aşamasına gerek duyulmadan başarı ile uygulanmıştır. Geri kazanım değerleri tablet formülasyonunda FBP ve THC için % 99,5 ve % 97,0, jel formülasyonunda ise % 98,6 ve % 99,3 olarak belirlenmiştir. Tüm sonuçlar değerlendirme kriterlerine uygundur ve geliştirilen yöntemin FBP ve THC içeren dozaj formlarında tayin ve rutin kalite kontrol çalışmaları için kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aswaisi H. [2022]. Simultaneous Determination of Flurbiprofen and Thiocolchicoside in Pharmaceutical Preparations by a Validated HPLC method. Yeditepe University, Institute of Health Sciences, Department of Pharmaceutical Chemistry Master Thesis, Istanbul. Simple, rapid, and robust analytical method was presented by using high-performance liquid chromatography (HPLC) for the simultaneous determination of flurbiprofen (FBP) and thiocolchicoside (THC). The stationary phase used for the analysis was an Agilent Poroshell 120 EC-C18 column. An acetate buffer solution (100 mM, pH 4.8) and acetonitrile were used as the mobile phase A and B, respectively The injection volume was 5 µl. The flow rate was adjusted as 0.5 ml/min and column compartment temperature was set up to 40°C. Analytes were monitored at 248 nm by using a diode array detector (DAD). The validation procedure was applied according to the United States Pharmacopoeia. The developed method was found to be linear with a concentration range between 5-100 ppm. The correlation coefficient was calculated as 0.9993 for FBP and 0.9997 for THC. Other validation parameters evaluated were accuracy, precision, linearity, specificity, and robustness-ruggedness. The developed and validated method was successfully applied for HPLC analysis of commercial tablets and gel samples containing FBP and THC without any prior extraction process. The recoveries for FBP and THC were 99.5% and 97.0% in the tablet formulations and 98.6% and 99.3% in the gel formulations, respectively. All the results are acceptable and advanced that the method is appropriate for the proposed use in the assay of binary commercial dosage form and routine quality control.