2015-2019 yılları arası Türkiye de lisansüstü yaratıcı drama çalışmalarının incelenmesi
The investigation of creative drama studies in postgraduate education in Turkey between 2015-2019
- Tez No: 721436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OKVURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde Drama, Lisansüstü tezler, İçerik Analizi, Drama in Education, Postgraduate theses, Content Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, Türkiye de 2015-2019 yılları arasında Eğitimde Drama yönteminin yer aldığı lisansüstü tezler incelenmektedir. Araştırmanın örneklemini, Ulusal Tez Merkezi (tez.yok.gov.tr) üzerinden ulaşılan Türkçe veya İngilizce yayınlanmış 252 yüksek lisans ve doktora tez oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, Türkiye'de yaratıcı drama alanında yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerini, tezin türü, tezin yayınlandığı yıl, çalışma grubu, araştırma yöntemi, veri toplama aracı, tezlerin yapılma ihtiyaçları, dilleri, tezlerdeki katılımcı görüşleri, tezlerde ele alınan konuları ve tezlerde kullanılan yaratıcı drama tekniklerini incelemektir. 2015-2019 yılları arasında yaratıcı drama konusu ile ilgili yayınlanmış tezlerin durum saptaması yapılarak alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, Tezlerin %90.5'i yüksek lisans tezi iken %9.5'i doktora tezidir. Çalışma grubu olarak en fazla, ortaokul, lisans ve ilkokul öğrencileri ile çalışılmıştır. Yüksek lisans tezlerinde en fazla nicel çalışmalara yönelim var iken doktora çalışmalarında karma çalışmaları daha fazla yönelim bulunmaktadır. Veri toplama aracı olarak ise en çok ölçek ve görüşme tercih edilmektedir. Tezlerin yapılma ihtiyaçlarında en fazla alana katkı ve drama uygulamalarının beceri, tutum, başarı ve kalıcılığına etkisi belirtilmiştir. Tezlerin dili çoğunlukla Türkçedir. Tezler de sözel derslerle ilgili konular daha fazla tercih edilmiştir. Lisansüstü çalışmaların konuları incelendiğinde dramanın toplumdaki ve eğitimdeki gelişmelerden etkilendiği görülmektedir. Tezlerde en çok kullanılan teknikler, Rol Oynama ve Doğaçlamadır. Drama uygulamalarında olumlu katılımcı görüşleri daha fazladır. Drama yöntemi konusunda öğretmen, idare ve aile bilinçlendirildiğinde drama yöntemi ile ilgili olumsuz görüşlerin giderileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, postgraduate theses in Turkey between the years 2015-2019, which include the Drama in Education method, are examined. The sample of the research consists of 252 master's and doctoral theses published in Turkish or English, which can be accessed through the National Thesis Center (tez.yok.gov.tr). The aim of the research is to examine the type of the thesis, the year the thesis was published, the working group, the research method, the data collection tool, the needs of the theses, the languages, the views of the participants in the theses, the topics covered in the theses, and creative drama techniques used in the master's and doctoral theses published in the field of creative drama in Turkey. It is thought that the theses published between 2015-2019 on the subject of creative drama will contribute to the field by determining the situation with the content analysis method. According to the results of the research, 90.5% of the theses are master's thesis, while 9.5% are doctoral thesis. As the study group, it was mostly worked with secondary school, undergraduate and primary school students. While there is a tendency to quantitative studies in master's theses, there is more tendency to mixed studies in doctoral studies. As data collection tools, scale, interview and form are mostly preferred. Contribution to the field and the effect of drama practices on skills, attitudes, success and permanence were stated most in the need for theses. The language of the theses is mostly Turkish. In theses, subjects related to verbal lessons were preferred more. When the subjects of graduate studies are examined, it is seen that drama is affected by the developments in society and education. The most used techniques in theses are Role Playing and Improvisation. There are more positive participant opinions in drama practices. It is thought that the negative opinions about the drama method will be eliminated when teachers, administration and families are made aware of the drama method.