200 kWlık PV güneş enerji güç sisteminin retscreen programı kullanılarak amortisman ve enerji analizlerinin irdelenmesi
Examination of depreciation and energy analysis of 200 kW PV solar power system using retscreen program
- Tez No: 721509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TURAN ARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Retscreen, Amortisman ve Enerji Analizi, Solar Energy, Retscreen, Depreciation and Energy Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Güneş ışınlarından elektrik enerjisi üretimi başlangıçta kendine her ne kadar uzay boşluğunda çalışan uzay araçlarında kullanım alanı bulduysa da günümüzde üretim teknolojilerinin ilerlemesi, fosil yakıtların olumsuz etkileri ve rezervlerinin tükenmekte olması gibi nedenlerle güneşten elektrik üretimine evlerde dahi yer verilmektedir. Çevreci olduğu kadar devlet teşvikleriyle ekonomik olarak da cazip hale gelen güneş enerji santralleri her geçen gün elektrik enerjisi sektöründeki payını arttırmaktadır. Fotovoltaik panel teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde günümüzde panellerin verimlilikleri %20'yi, verimli kullanım ömürleri ise 25 seneyi aşmaktadır. Bu olumlu etkenler güneş enerji sistemlerini her geçen gün daha cazip hale getirmektedir. Özellikle güneşlenme süreleri uzun, güneş radyasyonu ortalamanın üzerinde olan bölgeler için güneş enerji santralleri kârlı birer yatırım haline gelmeye başlamıştır. Bir güneş enerjisi santralinin İskenderun'da yerleşik olarak düşünülen bir AVM çatısında kurulduğu varsayılarak, amortisman ve enerji analizleri Retscreen programı kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen karbon ayak izi ve fizibilite verileri incelenerek, yatırım çevresel ve ekonomik olarak incelenmiştir. Bu tez çalışmasında günde ortalama 4,73 kWh/m2 güneş ışınımına maruz kalan bir alana kurulu 200 kW kapasiteli güneş santralinin yıllık 263 MWh elektrik ürettiği; bu 263 MWh enerji sayesinde 31 536 USD gelir sağlanabileceği hesaplanmıştır. Yatırım çevresel açıdan incelendiğinde 112,2 ton akaryakıt kullanımına eşdeğer 282 tCO2 emisyonunun önlenebileceği, ekonomik açıdan incelendiğinde yatırımın geri ödeme süresinin (PBP) 6,4 yıl olarak hesaplandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the production of electrical energy from the sun's rays was initially used in spacecraft operating in outer space, today, due to the advancement of production technologies, the negative effects of fossil fuels, and the depletion of reserves, solar electricity production is included even in homes. Solar power plants, which have become economically attractive with government incentives as well as environmentally friendly, are increasing their share in the electric power sector every day. As a result of the developments in photovoltaic panel technologies, the efficiency of panels today exceeds 20% and their efficient service life exceeds 25 years. These positive factors make solar energy systems more attractive every day. Especially for regions with long periods of sunbathing and above-average solar radiation, solar power plants have become profitable investments. Assuming that a solar power plant was installed on the roof of a shopping mall that is considered to be located in Iskenderun, depreciation and energy analyses were performed using the Retscreen program. By examining the carbon footprint and feasibility data obtained, the investment was examined environmentally and economically. In this thesis study, it was calculated that a 200 kW capacity solar power plant installed in an area exposed to an average of 4.73 kWh/m2 of solar radiation per day generates 263 MWh of electricity annually; thanks to this 263 MWh of energy, an income of 31 536 USD can be provided. When the investment was examined from an environmental point of view, it was observed that 282 tCO2 emissions equivalent to the use of 112.2 tons of fuel oil could be prevented, and when examined from an economic point of view, the payback period (PBP) of the investment was calculated as 6.4 years.