Rigveda ve Avesta'da tanrı anlayışı üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
A comparative study on the understanding of god in the Rigveda and Avesta
  1. Tez No: 721597
  2. Yazar: BAHAR ŞAHİN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEMİL KUTLUTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aryanlar, Hint-İranlılar, Vedalar, Rigveda, Avesta, tanrı, tanrısal varlıklar, Aryans, Indo-Iranians, Vedas, Rigveda, Avesta, deity, divine beings
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışmamız Aryanlar olarak bilinen Hint-İranlıların kutsal metinleri olan Rigveda ve Avesta'nın karşılaştırmalı olarak incelenmesini konu edinmektedir. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından meydana gelmektedir. Giriş bölümünde çalışmamızın önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Aryan ırkının anayurdundan göç etmesi, Hindistan ve İran coğrafyalarına yerleşerek birbirlerinden ayrılmaları konusu işlenmiştir. Ayrıca, iki ayrı kültür ve coğrafyanın da etkisiyle Hindistan'daki Aryanların inandığı Veda metinleri ve İran Aryanlarının inandığı Avesta metinleri hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Veda metinlerinin en eskisi olan Rigveda ve Avesta'nın ihtiva ettiği tanrı panteonundaki bazı tanrı ve tanrısal varlıklar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde, Rigveda ve Avesta metinlerini karşılaştırarak ulaştığımız benzerlik ve farklılıkları da göz önünde bulundurarak Rigveda ve Avesta metinlerinin aynı kökene sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This concerns the comparative research of the sacred texts of Indo-Iranians known as Aryans. The thesis consists of an introduction part, two chapters and a conclusion part. In the introduction, information related to the importance, aim, method and references of the study is provided. The first chapter mentions the migration of the Aryan race from their homeland and their separation from each other when settling in Indian and Iranian regions. Furthermore, a general outline is provided with regard to the Veda religious texts believed by the Aryans settled in India with the influence of two separate cultures and geographical regions and the Avesta religious texts believed by Iranian Aryans. In the second chapter, some deities and divine beings in the pantheon are included in the Avesta and Rigveda which is the oldest religious text among the Vedas. In the conclusion, it is established, by taking into account the similarities and differences we have reached by comparing the Rigveda and Avesta religious texts, that the aforementioned texts are of the same origin.