Kalidasa'nın Vikramorvaşi adlı eserinin incelenmesi
Examination of the work of Kalidasa's Vikramorvasiyam
- Tez No: 330879
- Danışmanlar: PROF. DR. HİCABİ KIRLANGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dram, Kral, Peri kızı, Aşk, Fedakarlık, Drama, King, Nymph, Love, Sacrifice
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hindoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dünya edebiyatı içinde Hint Edebiyatı çeşitli kaynaklara sahip bir edebiyattır. Bu edebiyat içinde Hint dramının önemli bir yeri vardır. Dramlar konularını yaşamın acıklı, gülünç ve tuhaf olaylarından alırlar. Kahramanlarını krallar, tüccarlar, soylular ve fakirler gibi toplumun her kesimindeki insan karakterleri oluşturur. Hint dramı deyince de ilk akla gelen yazar Kalidasa'dır. Kalidasa şüphesiz Sanskrit şiir sanatının ustasıdır ve ustalığı sayesinde Hintlilerin Shakespear'i olarak tanınır. Kalidasa'nın M.S. 4. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. Üçü dram, dördü şiir olmak üzere yedi eseri vardır. Hayatıyla ilgili çok fazla bilgiye sahip değiliz ama onun Hindistan'ın altın çağını yaşadığı dönem olan Gupta döneminde yaşadığı kabul edilir. Vikramorvaşi dramı yazarın son dönem eserleri arasında yer almaktadır. Eserde ölümlü kral Pururavas ile peri kızı Urvaşi'nin aşkları, ayrılıkları ve kavuşmaları anlatılır.Eser incelendiğinde eserin Hint Dram Tekniklere ve dramlarda bulunması gereken özellikler olan konu, kahraman ve duygu bölümlerine göre yazıldığı görülür. Yazarın doğa hayranı olduğunu eserlerinde çok sayıda doğa tasvirlerine yer vermesinden çıkarabiliriz. Kalidasa'nın üç dramı karşılaştırıldığında dramların konu, kahraman ve olay örgüleri bakımından çok büyük benzerlikler gösterdiği görülür. Buna da yazarın bir eseri yazmayı bitirmeden aklında daha sonra yazacağı eser olabileceğini sebep gösterebiliriz.Vikramorvaşi dramının anlatımını Rgveda'dan başlayarak çeşitli Pura?alarda ve destanlarda bulmak mümkündür. Eserin bu dönemler içinde farklılıklar geçirdiğini bu anlatımlarını inceleyerek gördük. Kalidasa'nın tam olarak bu kaynaklardan faydalanmadığını ve eserini çok sayıda yenilikler ekleyerek oluşturduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Indian Literature is a literature which has a variety of sources in World Literature. Dramas take its plots from sad, funny and strange events of life. Human characters create heroes from every segment of society life like kings, merchants, aristocrats and poor. When Indian drama is mentioned Kalidasa is the author who comes to mind first. Certainly Kalidasa is the master of Sanskrit poetry and with this mastery he has been known as a Shakespeare of Indians. Kalidasa is expected to live at IV.century A.D. He has seven works, three of them are dramas and four of them are poetries. We do not have much information about his life but it is accepted that he lived in the golden age of India during Gupta period. His Vikramorvasiyam drama is among the works of authors last period. In this drama it is narrated the loves, separations and unions of mortal king Pururavas and nymph Urvaşi.When the work is examined it is seen that it was written according to India Drama Techniques and features which has to be found in dramas as plot, heroes and emotion. We can point out from so many descriptions of natures in his works that Kalidasa is the lover of nature. When three dramas of Kalidasa compared it has been seen that they have great similarities in subject, heroes and plot. We can show the reason for this that before finishing the writing of one work he has another work in his mind to write.It is possible to find Vikramorvasiyam drama, in different Puranas and epics starting from Rgveda. By examining these sources we saw that the work had passed over differences in these periods. It can be said that Kalidasa did not make use of these sources and compose his work by adding many new changes.