Sıçan modelinde rinosinüzit tedavisinde agarwood maddesinin etkinliği
  1. Tez No: 721649
  2. Yazar: SEVA ÖZTÜRK ÖZBALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAKAN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Agarwood, Aquinella agalloca, akut rinosinüzit, antioksidan, Agarwood, Aquinella agalloca, acute rhinosinusitis, antioxidant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Rinosinüzit, acil ve poliklinik değerlendirmelerinde en sık rastlanılan enfeksiyonlardan biridir. Günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve oluşabilecek komplikasyonlarla hastalarda ciddi morbidite ve mortaliteye sebep olabilen sık görülen bu enfeksiyona sebep olan etkenlere karşı antimikrobiyal özellik gösteren yeni bir madde bulmak mevcut direnç gelişmiş antimikrobiyal maddelere alternatif oluşturması açısından önemlidir. Daha önceki çalışmalarda Agarwood maddesinin in vitro çalışmalarla antimikrobiyal etkisi denenmiş ve sık görülen akut bakteriyel rinosinüzit etkenleri üzerinde etkinliği gösterilmiştir. Bu sebeple agarwood maddesinin klinikte akut rinosinüzitte tedaviye katkı sağlaması muhtemeldir. Bu preklinik çalışmanın amacı agarwoodun akut sinüzitin iyileşmesi üzerinde histopatolojik ve biyokimyasal olarak etkili olup olmayacağının tespitidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 sıçan dahil edilmiştir. Tüm sıçanların sağ nazal kavitesine merocel tampon konulup 5 gün tutularak enfekte olmaları sağlanmıştır. 20 sıçan rastgele 4 gruba ayrılmış ve ilk grup kontrol grubu olarak seçilerek oral salin tedavisi uygulanmıştır. 2. gruba günde 100 mg/kg dozunda oral agarwood, 3. gruba günde 200 mg/kg dozunda oral agarwood verilmiştir. 4. gruba ise günde 14 mg/kg oral cefdinir tedavisi uygulanmıştır. Tüm sıçanlar daha sonra anestezi altında intrakardiyak kanları alındıktan sonra sakrifiye edilmiştir. Sakrifikasyon sonrasında alınan doku örnekleri hem histopatolojik inceleme hem de biyokimyasal incelemeye tabi tutulmuştur. Histopatolojik olarak submukozal gland hipertrofisi, inflamasyon, subepitelyal ödem, vasküler konjesyon, goblet hücre hiperplazisi değerlendirilmiştir. Biyokimyasal olarak doku ve serum örneklerinde IL1β, IL6 ve TNFα, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, oksidatif stres indeksi ölçülmüştür. Bulgular: Hem doku hem kan serum biyokimyasal değerlendirme sonuçlarına göre serum IL-1β değeri agarwood 200 mg/kg grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük izlenirken, doku IL-6 değeri agarwood 200 mg/kg grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük izlendi. Serum total antioksidan seviyesinde kontrol grubuna göre agarwood 100 mg/kg ve 200 mg/kg grubunda anlamlı şekilde yükselme görülürken, doku total antioksidan seviyesinde kontrol grubuna göre agarwood 200 mg/kg grubunda anlamlı şekilde yükselme görülmüştür. Serum total oksidan seviyesinde agarwood 100 mg/kg ve 200 mg/kg grubunda kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşme görülürken, doku total oksidan seviyesinde kontrol grubuna göre agarwood 200 mg/kg grubunda anlamlı şekilde düşme görülmüştür. Doku ve serumdaki oksidatif stres indeksinde ise agarwood 100 mg/kg ve 200 mg/kg grubunda kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşme görülmüştür. Histopatolojik değerlendirmede vasküler dilatasyonda ve mukoza ödeminde agarwood tedavi grublarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma görüldü. Sonuç: Agarwoodun anlamlı şekilde akut rinosinüzitte antioksidan ve antiinflamatuar özelliği ile oral yolla kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Rhinosinusitis is one of the most common infections in emergency and policlinic evaluations. It is important to find a new substance with antimicrobial properties against the factors that cause this common infection, which can significantly affect the quality of daily life and cause serious morbidity and mortality in patients with complications that may occur, in terms of creating an alternative to existing resistant antimicrobial agents. In previous studies, the antimicrobial effect of Agarwood has been tested with in vitro studies and its effectiveness on common acute bacterial rhinosinusitis agents has been demonstrated. For this reason, agarwood substance is likely to contribute to the treatment of acute rhinosinusitis in the clinic. The aim of this preclinical study is to determine whether agarwood will have a histopathological and biochemical effect on the healing of acute sinusitis. Materials and Methods: 20 rats were included in the study. All rats were infected by placing merocel buffer in the right nasal cavity and keeping it for 5 days. 20 rats were randomly divided into 4 groups and the first group was chosen as the control group and oral saline treatment was applied. Oral agarwood at a dose of 100 mg/kg per day was given to the 2nd group, and oral agarwood was given to the 3rd group at a dose of 200 mg/kg per day. In the 4th group, 14 mg/kg of oral cefdinir treatment per day was applied. All rats were then sacrificed after intracardiac blood collection under anesthesia. Tissue samples taken after sacrification were subjected to both histopathological examination and biochemical examination. Histopathologically, submucosal gland hypertrophy, inflammation, subepithelial edema, vascular congestion, goblet cell hyperplasia were evaluated. Biochemically, IL1β, IL6 and TNFα, total antioxidant level, total oxidant level, and oxidative stress index were measured in tissue and serum samples. Results: According to the results of both tissue and blood serum biochemical evaluation, the serum IL-1β value was significantly lower in the agarwood 200 mg/kg group compared to the control group, while the tissue IL-6 value was significantly lower in the agarwood 200 mg/kg group compared to the control group. While a significant increase was observed in the serum total antioxidant level in the agarwood 100 mg/kg and 200 mg/kg group compared to the control group, a significant increase was observed in the tissue total antioxidant level in the agarwood 200 mg/kg group compared to the control ix group. While a significant decrease was observed in the serum total oxidant level in the agarwood 100 mg/kg and 200 mg/kg group compared to the control group, a significant decrease was observed in the tissue total antioxidant level in the agarwood 200 mg/kg group compared to the control group. In the oxidative stress index in tissue and serum, a significant decrease was observed in the agarwood 100 mg/kg and 200 mg/kg groups compared to the control group. In the histopathological evaluation, a statistically significant decrease was observed in vascular dilatation and mucosal edema in the agarwood treatment groups. Conclusion: It has been observed that agarwood can be used orally with its antioxidant and anti-inflammatory properties in acute rhinosinusitis.